lørdag 24. mai 2014

SUNN OSTEKAKE På 5 MIN

 
Denne desserten kan du nyte med god samvittighet om du tenker på hva du putter i munnen din. Kaloriinnholdet er nemlig under 200 pr porsjon. 
          Til 2 porsjoner
          2 søte havrekjeks
          1 bringebærskyr
          2 jordbær
          2 ss blåbær

          Mos kjeksen og kutt jordbærene i mindre biter. 
          Fordel kjekssmulene i to glass. Fordel skyren oppå. Dander så med bærene. Nytes 
          med engang eller settes i kjøleskapet for å kunne nyte den senere på dagen.




          Opprinnelig var det vikingene som tok med seg skyr fra Norge da de bosatte seg på Island 
          for over 1000 år siden. Og med det ble produktet nesten helt glemt for den norske 
          befolkningen helt frem til 2009 da produktet som kun fantes i norske nisjebutikker kom ut og 
          frem til kjedebutikkhyllene.
          Islendingene har for lengst trykket produktet til sitt bryst. De spiser den blandet med grøt, 
          med fløte og sukker, syltetøy, korn eller frukt. 
          Skyr er laget av ostestoffet fra skummet melk så det kan på en måte sammenlignes med        
          meieriproduktet kesam som også er en ferskost. Skyr er rik på kalsium slik meieriprodukter 
          er, men den inneholder tre ganger mer protein enn yoghurt. Lite eller ikke noe fett og sukker.     
          Kanskje ikke så rart at det spises mer skyr enn yoghurt i Island.

lørdag 3. mai 2014

JACK DANIEL`S PIZZA - DEN ULTIMATE MANNEPIZZAEN

Jeg skulle prøve å varte opp en fin mannemann forleden. Jeg ville som jeg ofte vil lage en ny oppskrift og siden mat og vin skulle inntas på en lørdag måtte vi i tradisjonenes tro ha pizza. Jeg ville lage den ultimate mannepizzaen. Altså med typiske ingredienser menn liker på pizzaen.
Menn liker: Masse kjøtt, gjerne flere typer.
                   Bbq sauser
                   Lite grønnsaker
                   Passe mengde ost
                   Ikke for varm
                   Ikke for mye fyll

Denne pizzaen skal lages i fire omganger, det høres kanskje slitsomt ut... Men om du tenker på at hver omgang er kun på ca 15-30 minutters arbeid da er det vel overkommelig...

Denne oppskriften gir to store pizzaer så her er det nok til dagen etter, fryseren eller supportergjengen.

Så setter vi igang...
1.omgang: 
Kaldhevet pizzabunn setter du dagen/kvelden før, oppskriften finner du her

2.omgang:
Tomatsaus lager du på dagtid før kvelden den skal spises
2 store sjalottløk
3 hvitløksfedd
Finhakkes og surres i en gryte et par min i 3-4 ss olje.
Tilsett 2 bokser hakkete tomater
Fyll så hver boks halvfulle med vann og hell det oppi gryten
La det koke opp.
Ha i ca 3 ss basamicoeddik, 1/2 potte basilikum, 1 ss tomatpure og salt og pepper (ca 1 ts av hver).
La alt småkoke på lav varme i 2-3 timer

3.omgang:
Marinering av kjøtt kan du lage etter tomatsausen.
500 gram kjøtt av storfe eller elg skjæres i tynne skiver og stekes i små omganger (dette for at det skal bli stekt og ikke kokt) ved sterk varme i olje. Ikke la det bli gjennomstekt. Når alt kjøttet har blitt stekt har du alt oppi stekepannen sammen med 5-6 ss Jack Daniel`s Barebecue sauce som du blander godt i. La dette stå og godgjøre seg på en kald plate frem til du skal legge det på pizzaen.
4.omgang
Fyllet skjærer du opp rett før du setter på ovnen og kjevler ut deigen.
4 store sjampinong -skjæres i skiver
1 pk bacon - skjæres i biter
1-2 kepaløk -skjæres i skiver
Soltørkete tomater -skæres i biter
Blåmuggost - deles i mindre biter
Gulost - rives

Når ovnen er varm tar du ut det varme stekebrettet og legger på den utkjevlete deigen.
Start med å legge på:

  • Tomatsaus
  • Ost
  • Kjøtt
  • Sopp
  • Løk
  • Bacon
  • Soltørkede tomater
  • Blåmuggost

Stekes på 200 grader i varmluft til bunnen kjennes sprø ut, virker fyllet lite stekt setter du på grill i noen minutter.
Fy søren så god. Sprø tynn bunn, saftig og smakfull. 

søndag 27. april 2014

YOGHURTDRØM MED KOKOS OG VANILJE

          For et par år siden tilbragte jeg nesten en måned i syd-frankrike. Hver morgen inntok jeg en
          boks med kokosyoghurt til frokost på den varme terrassen. Altså som dessert til frokosten.
          Dessert er viktig. En perfekt avslutning etter et måltid. Deilig frisk, passe mektig og en
          god sødme som gir kroppen et lite kick for å kunne ta dagen med storm. Det er ingen tvil om at
          jeg er varmekjær og syntes at kulden er så passè.;-P så nå som finværet viser seg nesten daglig
          er det godt med en yoghurtdrøm fylt med to av mine favorittsmaker. Sett deg ned i solen, nyt
          og la dine drømmene for sommermånedene også komme.

          5 dl yoghurt naturell
          1 dl kokos
           Frøene skrapt ut fra en 1/2 vaniljestang

          Bland alt godt sammen og la det stå minst 12 timer før du nyter det. Holdbar like lenge som det
          står på yoghurtbegeret.

lørdag 5. april 2014

RØDBETECHIPS


De ble fisket opp med en gaffel, mønsteret var riflet, konsistensen var myk, lukten var søt og smaken var tam. Jeg ble overrasket over hvor mange eldre mennesker som var så glade i denne rød grønnsaken på glass. Syltede rødbeter. De lå å svømmet i sin egen rosa saft oppå en tykt lag med grårosa leverpostei. Jeg har nå tatt rødbeten til nye høyder, ny drakt og ny form. Nå er den helt sprø, smakfull, knallrød og sunn. MORNAAAAAAA syltede rødbeter. Hellooooooooo rødbetechips.
Du trenger:
2 store rødbeter (eller en søtpotet og en rødbete)
3-4 dl rapsolje
  1. Fjern skallet med potetskreller. Vær i nærheten av vasken for fargestoffet i rødbetene er vanskelige flekker å få bort.
  2. Skrell av tynne fine flak fra hele rødbeten med potetskrelleren.
     3. Varm opp rapsolje i en kjele. Når det begynner å bli varmt sleng oppi et flak, om det koker rundt 
         den er oljen varm nok og du kan putte oppi en liten håndfull av flakene. 
     4.  Rør om innimellom og ha et lokk i nærheten tilfelle du må slukke brann i kjelen med lokket. 
     5.  Ha varmen på mellom middels og det varmeste.
     6.  Det skal koke i ca 6-10 min avhengig av mengde og varme. De blir mørkere i fargen og det 
          koker mindre når de begynner å bli ferdige. Ta evt ut en til avkjøling for å kjenne om den blir 
          sprø. For dette skjer nemlig først når de har blitt kalde. Blir de brune smaker det beskt.
     7.  Jeg bruker gaffelen i salatbestikket til å fiske ut chipsen for da renner endel av oljen ut mellom 
          mellom gaffeltennene.
      8.  Legg chipsen oppi en sil med papir for å la det renne av seg.
      9. Spises som "potetgull" eller som sprøtt garnityr til forrett eller middag.

søndag 30. mars 2014

SøtpotetGNOCCHI


Gnocchi (uttales njåkki) er en italiensk rett som opprinnelig har potet som hovedingrediens. Jeg laget gnocchi denne gangen med søtpotet. Retten blir søtere på smak og bør serveres til sterk eller salt mat. I den italienske regionen Toscana blir gnocchi kalt for strozzapreti som betyr prestekvelere. Historien bak kommer av den (glupske)toscanske presten som ble kvalt og døde av en gnocchi. Om du skulle trenge en påminnelse... husk å tygge maten trettito ganger før du svelger. 

Du trenger:
1 søtpotet 5-600 gram           
2 hvitløksfedd           
1 eggeplomme           
100 gram parmesan           
ca 200 gram hvetemel            
salt og pepper            
1 ss olivenolje til vannet det skal kokes i.   


  1. Bak søtpoteten i ovnen på 200 grader varmluft i ca 1 1/2 time. 
  2. Avkjøles helt før den blandes med parmesanost og hvitløk i en stavmikser/kjøkkenmaskin. 
  3. Rør så inn eggeplommen, salt og pepper, deretter ca 150 gram hvetemel. Rør dette godt sammen. 
  4. Når den begynner å ligne en deig sprer du resten av hvetemelet på benken og hvelver deigen i midten av melet. 
  5. Kna melet i deigen til den blir en samlet klump. Den skal ikke være for klissete og ikke for tørr. 
  6. Del deigen i fire deler. Rull hver del til en pølse på ca to cm bred. 
  7. Skjær av biter som er to gange to cm. 
  8. Trykk så en gaffel halvveis ned i gnocchien. 
  9. Kok opp rikelig med vann sammen med 1 ss olje. 
  10. Putt oppi gnocchiene. 
  11. Når de flyter opp er de ferdige. 
  12. La de renne av i et dørslag. Serveres med engang. 

søndag 23. mars 2014

KIKERTSNACKS


Jeg er inne i en tørkeperiode. Altså, mye av det jeg tar i havner i ovnen eller i kjelen til tørking. Denne gangen var det kikerter som fikk seg en varmebehandling. Knasende sprø med en snert av chili som biter deg lett i tungen til ettersmak.

Du trenger:
2 bokser kikerter
1/2 dl olivenolje
1 ts paprikapulver
1/2 ts chilipulver
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 ts oregano

Utstyr: Sil og bakepapir.
  • Skyll kikertene godt i kaldt vann.


  •  Dra av det meste av de løse hinnene.

  • Tørk kikertene godt i et rent håndklede.


  •  Bland oljen og krydderne sammen i en skål.


  •  Tilsett kikertene. Bruk hendene og vend de godt rundt i blandingen.


  •  Spre de over på et bakepapirkledd stekebrett.
  • Stekes på 200 grader varmluft i ca 35 min. 
  • Nb! Noen kan begynne å poppe som popkorn, men de smaker like godt fordet. 
  • La de avkjøles før de serveres.


Fakta om kikerter: Billige og supersunne erter som dyrkes rundt middelhavet og i deler av Asia. Grønnsaken er spesielt rik på fiber og proteiner. Dette gjør de til et flott alternativ til kjøtt for vegetarianere og de som ønsker å kutte ned på kjøttforbruket. I mat er de veldig brukervennlige i.o.m at de er milde på smak. Av kikerter kan du også lage den deilige dippen hummus, falafelboller eller andre vegetariske boller. Mine Rødbeteboller er laget av kikertmel, rødbete og krydder og er veldig smakfulle. Livets gryte og Vilmarksgryten min har disse proteinertene i seg. Med deres sprø konsistens høyner de retten littegrann syntes jeg. Er du glad i smaken, putt de også i salaten.

Ha en fin kveld! Nå er det favorittserien og kikertsnacks på meg resten av kvelden ; -)




tirsdag 18. mars 2014

Slik lager du MAKIRULLER (med laks, avokado og vårløk)

Første gang jeg spiste sushi og maki var da jeg lagde den selv på matfagutdanningen min. Det var en lightversjon uten wasabi og ingefær og jeg syntes det smakte helt ok. Andre gangen var da min eldste bror inviterte med ut på middag på en av Oslos første sushirestauranter og den beste som var mente han. Han skrøt sushi oppi skyene. Jeg var skeptisk på tross av at jeg stort sett stolte på alt hva han sa. Sushibitene var store og fiskestykkene tykke. Wasabien (den grønne pastaen) var jeg helt ukjent med. Munnen ble stappfull av en sushibit og wasabien brant i nesen. Jeg trodde jeg skulle kaste opp, svime av og bli spiddet av en av de tusen stjernene jeg plutselig så. Jeg klarte utrolig nok å skjerpe meg slik at ingenting av det skjedde, men jeg sverget på at jeg aldri skulle spise sushi igjen. Min bror sa " det sies at man må spise sushi tre ganger og etter det elsker man det". Det kan jo høres ut som storebrortull, men jammen hadde han ikke rett. Jeg prøvde en tredje gang ved en senere anledning og nå... nå elsker jeg det. Virkelig ELSKER. Kan ikke leve livet uten.

Noen ordforklaringer:
Sushi er sammenklemt ris med rå fisk eller skalldyr oppå.
Maki er rå fisk/skalldyr rullet sammen med ris og grønnsaker inni/utenpå tørket tang.
Tempura maki er det samme som over bare at fisken/skalldyret er fritert (kokt i olje) i en type deig. Denne makien er derfor lunken når den spises. Gjerne en favoritt for "sushinybegynnere".
Sashimi er rå fisk/skalldyr skåret i tynne skiver (uten ris). 

Dette trenger du til 4 ruller ( ca 40 biter):
4 noriark
200 gram salmalaks
250 gram sushiris
1 vårløk
1 avokado
2 ss sesamfrø
2 ss sukker
2 ss edikk
Til servering:
Soyaolje
Sylted ingefær
Wasabi
Av utstyr trenger du: 
Bambusmatte til å rulle makien med.
Spisepinner
Sil til å skylle risen.
Kjele til å koke risen.


  •  Mål opp risen og ha den over i en sil.


  •  Skyll risen under rennende vann i to-tre minutter.

  • La risen stå i kaldt vann i ca 20 minutter. 
  • Skylles igjen før du har risen oppi en kjele med 4 dl kaldt vann.
  • La det koke opp og deretter småkoke under lokk i 10 minutter. Rør innimellom.
  • Når vannet har fordampet settes kjelen med risen til avkjøling. 
  • Bland 2 ss sukker sammen med 2 ss edikk. La det stå til sukkeret er oppløst i edikken.
  • Når risen er helt kald blander du i edikk og sukkerblandingen.
  • Lag gjerne risen dagen før den skal brukes. Jeg syntes den er best dagen etter, bare sett den i kjøleskapet frem til bruk.

SLIK FYLLER OG RULLER DU MAKIRULLEN
  • Skjær opp avokadoen og fisken i tynne biter. 
  • Vårløken skjæres i ringer. 
  • Fordel ingrediensene slik du ser på bildene. 
  • Risen er klebrig. For å lett dytte den ned på noriarket bør du dyppe hendene i vann før du dytter.
  • Sesamfrøene strøs over risen.
  • Rull makien ved hjelp av matten. Rull hardt og pass på at første skjøten rulles godt inni makien.
  • Den siste skjøten bør ligge ned etter endt rulling. 
  • Sett gjerne makirullen i kjøleskapet litt slik at den "setter seg".
  • Skjær opp hver rull i passe store biter, 9-12 stk.
  • Server!


 Den syltede ingefæren skal spises mellom hver bit for å skylle munnen og gjøre den klar til neste bit/smak.
Wasabien blandes ut i soyasausen. Begynn med lite og smak heller til.
 Spises ikke alt opp smaker det godt til lunsj dagen etter også. Husk dog at fisk og gjester lukter etter tre dager ; - ).

søndag 16. mars 2014

SØTPOTETCHIPS

Det siste året har jeg eksperimentert endel med søtpotet og rødbete. Mye godt kan man lage av disse. Før
eksperimenteringen forbandt jeg søtpotet med utro, kranglete gigantiske amerikanere i sofaen til Ricki Lake (talkshowvertinne på 90 tallet). Det var der jeg nemlig hørte om søtpotet for første gang. En dame skjelte ut en annen med blant annet å fortelle henne at fried sweetpotato gjorde ikke akkurat kroppen hennes tynnere. Dette etter at hun hadde blitt fortalt at hun hadde vært sammen med mannen hennes. Nå har det gått 20 år siden jeg så disse episodene og jeg har nå testet ut "The fat sweetpotato" som faktisk er sunn og rik på vitaminer og mineraler. Den egner seg skikkelig godt som chips. Best naturell for da har den søtaktig deilig smak.

Du trenger:
2 søtpoteter
3-4 dl rapsolje

Om du ønsker kan du ta en søtpotet og en rødbete.
  • Skrell bort skallet av søtpoteten med potetskreller.
  • Skrell så av tynne fine flak med potetskrelleren til det ikke er mer igjen.


  •  Varm opp rapsolje. Når det begynner å bli varmt sleng oppi et søtpotetflak, om det koker rundt den putter du oppi en liten håndfull av flakene. 
  • Rør om innimellom og ha et lokk i nærheten tilfelle du må slukke brann i kjelen med lokket. 
  • Ha varmen på mellom middels og det varmeste. 
  • Det skal koke i ca 6-10 min avhengig av mengde og varme. De blir mer oransje i fargen og det koker mindre når de begynner å bli ferdige. Ta evt ut en til avkjøling for å kjenne om den blir sprø. For dette skjer nemlig først når de har blitt kalde.
  • Jeg bruker gaffelen i salatbestikket til å fiske ut chipsen for da renner endel av oljen ut mellom gaffeltennene. 
  • Legg chipsen oppi en sil med papir for å la det renne av seg.


  •  Pass på at chipsen ikke blir for brune (som øverst på bildet) det gir de en besk ettersmak.

  • Når de har blitt kalde kan du spise de med engang eller at de på et lufttett glass.

Gull på sølv.
 De er så gode og så mye sunnere enn kjøpepotetgull at de fint kan serveres på ditt fineste fat. Jeg er helt avhengig av dette "gullet".

Tips: Du har kanskje fått med deg at kokken Ole Martin Alfsen på firestjerners middag mener at det mangler noe sprøtt i matrettene som blir servert. Disse chipsene hever middagen ti hakk. Selv skal jeg dandere disse på neste middag med fersk skrei/torsk.




torsdag 13. mars 2014

THAI STYLE KYLLING MED INGEFÆR OG HONNING


Jentetur. 3,5 timers biltur. Trafikk. Fjellet. Kveld. Forsinkelse. Kokkelering. Gjensynsglede. Godt drikke. Latter. Hygge. Rumlende mager. Duft av thailandske ingredienser. Måltidet ble innledet med en fortune cookie. Måtte det bli sant.

Til 8 skrubbsultne jenter:

2 kg kyllinglår
2 kg kyllingklubber

Marinade:
9 store vårløk
2 røde chilli (med frøene)
75 gram ingefær
Skallet fra 1 lime
10 ss agavehonning
7 ss soyasaus
1 1/2 potte koriander

Sesamfrø til å strø over kyllingen før steking.
Solsikke eller rapsolje til steking

  1. Bland alle ingrediensene til marinaden sammen i en kjøkkenmaskin til alt er finhakket og godt blandet.
  2. I to store poser eller boller legges kylling sammen med marinaden. Gni gjerne marinaden godt på kyllingen. 
  3. La dette stå i kjøleskapet og marineres i 20-24 timer.
  4. Sett stekeovnen på 200 grader over og undervarme.
  5. Hell i litt olje på to stekebrett. 
  6. Ha lårene på et brett og klubbene på det andre.
  7. Resten av marinaden fra posene har du oppå hvert kyllinglår. 
  8. Strø over sesamfrø.
  9. Stek lårene i ca 40 min. Stikk en gaffel i en kylling for å se om den er ferdig. Renner det klar væske ut er de det. Stek den gjerne på grill de siste 5 min for et mer sprø overflate. 
  10. Når du tar ut lårene fra ovnen setter du inn klubbene (husk å strø på sesamfrø) og la disse steke i 30 min. Altså da blir de akkurat ferdig til neste serveringsrunde.
  11. Serveres med thaidressing og thaisalater.

THAI DRESSING
1 ts salt
5 ss fiskesaus
Saften fra 3 lime
5 ss brunt sukker
1/2 ts chilipulver

  1. Ha alle ingrediensene i en liten flaske. Rist slik at det blander seg godt.
  2. Settes frem på bordet og helles over salaten rett før den spises..
GRØNN THAI EGGNUDELSALAT

1 isbergsalat
2 vårløk
1 pk aspargesbønner eller sukkererter
1 agurk
4 hvitløksfedd
2 røde chili
ca 50-100 gram ingefær
Litt av dressingen ovenfor evt saften fra 1 lime.
250 gram eggnudler

  1. Skjær isbergsalat i tynne strimler og vårløken i skiver.
  2. Del agurken og apargesbønnene i tynne staver. 
  3. Finhakk hvitløk, chili og ingefær og rør disse sammen med 3 ss fra dressingen la det stå å godgjøre seg mens du koker nudler.
  4. Kok opp eggnudlene etter fremgangsmåte bak på pakken. Kan gjerne deles i mindre biter.
  5. Bland de varme nudlene med ingrediensene ovenfor og rør inn den lille blandingen med dressing, chili, hvitløk og ingefær.
  6. Server mens salaten er lunken. 

SØT OG SPRØ THAISALAT MED GLASSNUDLER
( glutenfri)
100 gram ristet kokos
3 vårløk
2 mango
1 pose machemiks salat
1/2-1 potte koriander
250 gram glassnudler
200 gram knuste cashewnøtter

  1. Rist kokos i en tørr stekepanne slik at det blir gyldent (slik du gjør med pinjekjerner). Avkjøles.
  2. Skjær vårløk og mango i biter.
  3. Bland dette sammen med en pose machemikssalat og korianderblader.
  4. Kok glassnudlene etter fremgangsmåte på pakken, ha i litt olje i kjelen slik at nudlene ikke klebrer seg fast i hverandre. 
  5. Mens dette koker knus cashewnøtter i salaten med hendene/morter eller bunnen av et glass. 
  6. Rør i kokosen og tilslutt de varme nudlene. Bland godt og server mens det er lunkent.