Her får du en av de mest populære oppskriftene på bloggen. Norges beste pastasalat. Nå kan du
lage den til hele slekten, jobben, vennegjengen, klassen eller hva det måtte være. Knall god og
holdbar i flere dager.
Du trenger:
4 pk Pasta penne
5 hele ferdigstekte kyllinger
10 pk bacon
2 glass grønn pesto
5 røde paprika
4 purre
3 isbergsalat
400 gram parmesan
300 gram pinjekjerner
(1 basilikum –til pynt)
12 bokser creme fraiche
1-2 pk fløte
1 hel hvitløk (med alle fedd)
1 sitron
Slik gjør du det:
Kok pasta etter fremgangsmåten på pakken.
Ribb kyllingen.
Skjær isbergsalat i tommelfingerneglstørrelse
Rist pinjekjerner i tørr stekepanne
Skjær purre i tynne ringer (skylles først)
Skjær paprika i små biter
Finhakk hvitløk
Riv parmesan
Press saften ut av sitronen,
Steke oppklipte/oppskårede baconbiter.
Alle ingrediensene fordeles likt i boller. Fløten tilslutt for da vil du se hvor mye fuktighet du
trenger i salaten.
Strø på pinjekjerner, bacon og parmesan på toppen.
Se mer utfyllende fremgangsmåte HER om du ønsker.
En matblogg med fokus på rene råvarer og som er laget fra bunnen av. Her får du de beste oppskriftene på hverdagsmat og festmat. Om mat er viktig for deg så vil du klare det, hvis ikke vil du finne en unnskyldning. Husk at mat er makt.
MATKATEGORIER
3-retters
Afrikansk
Allergenvennlig mat
Amerikansk
Asiatisk
Asker og Bærum budstikke
Bakst
Brød
Bær
Chips
Dessert
Diabetikermat
Dip
Drikke
Egg
Elg
Eple
Fakta
Festmiddag
Fisk
Forrett
Forslag til ukemeny
Fransk
fredagsmidag
Frokost
Frukt
Garnityr
Glutenfri
Gresk
Gresskar
Grillmat
Gryteretter
Halloween
Helgemiddag
Himmelsk
Hjemmelaget
Hundemat
Husmortips
Hverdagsmiddag
Høytid
I media
Instruksjonsfilmer
is
Italiensk
Jul
Kake
Kalkun
Kjeks
Kjøkkentips
Kjøtt
Konfekt
Kosemat
Krydderblandinger
Kveldsmat
Kylling
Lunsj
Mat til mange
matartikkel
Matspalte
Middagstilbehør
muffins
Naturen som spiskammers
omelett
Pai
Pasta
pesto og tapenade
Pizza
Portugisisk
Poteter
pålegg
påske
Restaurantanmeldelse
Restaurantmat
Ringerikesblad
Salat
saus
Sjømat
Snacks
Sopp
Spansk
Sponset mat
sukkerfri
Sunnere alternativ
Suppe
Søtsaker
Taco og meksikansk
Tapas
Thaimat
Turmat
Tyrkisk
Tørket mat
Ungdomsmat
Vafler og lapper
Vegetarisk
Vin
Østeuropesisk
onsdag 15. januar 2014
tirsdag 14. januar 2014
RASK FISKESUPPE
Skrubbsulten og dårlig tid. Samtidig lyst på noe varmt og sunt. Fet og mager fisk i en skjønn forening med A-vitamin gjemt bak forkledningen av gulrøtter. Mild og frisk på smak. Hepp hepp vær så god!
Til 2 personer:
1 mellomstor sjalottløk2 fedd hvitløk
solsikke/rapsolje
1 fiskebuljongterning
3 gulrøtter
1 frossen laksefilet
3 frosne torskefileter
1/2 ts gurkemeie
1/3 ts karri
salt og pepper (ca 1/2 ts av hver)
2 ss creme fraiche
- Ta fisken ut av fryseren og legg de i lunkent vann.
- Finhakk sjalott -og hvitløken. La det så surre et par min i en kjele med 2 ss solsikke/rapsolje.
- Tilsett buljongterningen og 5 dl vann, la dette koke opp. Imens kutter du gulrøttene i skiver.
- Ha disse i oppi kjelen når det koker.
- Ta så opp fisken som nå er noe tint og skjær de opp i mindre biter. Puttes oppi kjelen.
- Tilsett 1 dl fløte og krydderne. La alt småkoke i 10 min.
- Rør inn creme fraiche og server. Gjerne med brød e.l til.
søndag 5. januar 2014
SPANSK TAPASBRØD
Et fantastisk luftig og godt rustikkbrød. Spesielt godt på tapasbordet med tapenade eller aioli,
men godt også til dagens brødmåltider. Ikke bli skremt over all chilien som finnes i
oppskriften. Når den blir bakt i ovnen forvandles de til sødmefulle godbiter.
Durumhvete er et hardt hveteslag som er vanlig å bruke i flere av verdens kjøkken. I det
italienske brukes det mye i pasta og foccaciabrød. I det nordafrikanske til bulgur og couscous.
Ordet durum kommer fra latin og ordet for hard -duro. Denne kornsorten er meget
rik på protein. Kornet har ikke glutenproteiner som gjør at bakst hever seg. Gluten finnes i
mange kornsorter. Det fungerer slik at det binder deigen sammen og det danner små vegger
inni deigen som gjør at vanndampen ikke forsvinner. Derved hever deigen og blir luftig.
For at dette skal skje med denne deigen har jeg tilsatt noe hvetemel, for hvetemel inneholder
gluten. Brødene blir luftige, saftige og smakfulle.
Til tre brød trenger du:
3 grønne chili
3 røde chili
2 gule paprika
7 dl vann
1 pk gjær
1 ss olivenolje
1 ts salt
400 gram durumhvetemel
200 gram hvetemel
Kutt opp grønnsakene i korte strimler.
Løs opp gjæren i 7 dl lunkent vann.
Tilsett olje og salt.
Hell i grønnsakene.
Mål opp durumhvete.
Også 200 gram hvetemel.
Spe i melet.
Litt og litt mens du rører.
Når deigen begynner å bli tung å røre i, tar du resten av melet om du har mer igjen evt litt mer mel
som du ...
Strør på toppen av deigen.
Legg over en kjøkkenhåndklede som er dyppet i varmt vann og vridd opp.
La deigen heve til dobbel størrelse, ca 1- 1 1/2 time.
Ta deigen ut av bollen på en benk med litt durum (eller hvete) mel under.
Snitt brødene forsiktig diagonalt i overflaten.
Stekes på over og under varme 220 grader i ca 30 min Den skal være gylden og ha en hul lyd når
du dunker på brødets underside.
Vær så god!
tirsdag 31. desember 2013
MINISCONES/MUSLITOPPER - SPISELIG GAVE
Et glass med ingredienser til Muslitopper/miniscones laget med kjærlighet og fylt med kjærlighet.
Når jeg har gitt de bort har jeg kalt de for Malenes muslitopper for konsumering under bestigelse av Hemsedals topper. Du skal få lov til å kalle de opp etter deg selv (selvom det er min oppskrift) og bruke
turområder eller fjelltopper i nærheten av den du skal gi bort gaveglasset til,
men skriv gjerne bloggaddressen min på kortet ;). Glasset er en flott gave til :
Når jeg har gitt de bort har jeg kalt de for Malenes muslitopper for konsumering under bestigelse av Hemsedals topper. Du skal få lov til å kalle de opp etter deg selv (selvom det er min oppskrift) og bruke
turområder eller fjelltopper i nærheten av den du skal gi bort gaveglasset til,
men skriv gjerne bloggaddressen min på kortet ;). Glasset er en flott gave til :
De med hytter.
De i tidsklemma.
De med barn.
De med sukkermager.
De du er glad i.
De som trenger en oppmerksomhet.
De som ikke trives på kjøkkenet.
De som er vertskap.
Eller rett og slett lag de til deg selv før du skal ut på tur eller kose deg med noe godt.
Eller rett og slett lag de til deg selv før du skal ut på tur eller kose deg med noe godt.
SHARING IS CARING!
Glassets innhold fra bunn til topp:
2,5 dl hvetemel
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
1 ts bakepulver
2 dl havregryn
50 gram rosiner
50 gram hakkete hasselnøtter
50 gram tranebær
50 gram hakket mørk sjokolade
1oo gram brunt sukker
Personen som får glasset må tilsette 100 gram romtemperert smør og ett egg. Deretter følge
denne fremgangsmåten som du kan skrive pent på et kort du legger ved.
- Sett ovnen på 200 grader varmluft.
- Pisk smøret luftig og hvitt.
- Rør inn egget med en slikkepott.
- Tilsett blandingen fra glasset, rør alt forsiktig men godt sammen.
- Lag spiseskje store topper med hendene som du setter på et bakepapirkledd stekebrett.
- Stekes midt i ovnen i ca 12-14 min.
- Avkjøles og legges i glass/boks.
- Tas med på tur for ekstra energi.
- Fine glass får du kjøpt på f.eks Søstrene Grene, Claes Olson, Ikea og Jernia.
Etiketter:
Bakst,
Kjeks,
Søtsaker,
Turmat,
Tørket mat
fredag 20. desember 2013
HOMEmade BRENTE MANDLER
Takk til deg som klarte å lage disse små søte rakkerne for aller første gang. Takk til dere som
følger denne oppskriften og fremgangsmåten. Følg den nøye og du vil nyte disse rakkerne du og.
Du trenger:
500 gram mandler
200 gram sukker
2 dl vann
1 ss vaniljesukker
1/4 ts kanel
2 ss raps eller solsikkeolje
Gjør det slik:
følger denne oppskriften og fremgangsmåten. Følg den nøye og du vil nyte disse rakkerne du og.
Du trenger:
500 gram mandler
200 gram sukker
2 dl vann
1 ss vaniljesukker
1/4 ts kanel
2 ss raps eller solsikkeolje
Gjør det slik:
- Sett ovnen på 150 grader varmluft.
- Spre mandlene jevn utover på et bakepapirkledd stekebrett. Stekes i 10 min.
- Tilsett sukkeret og vannet i en teflonbelagt kjele.
- Tilsett vaniljesukkeret.
- Og kanelet.
- Deretter de varme mandlene.
- Rør om og la det kokes opp ved høy varme.
- Alt vannet skal dampe bort, dette tar ca 10-15 min ved koking på høy varme. Rør om innimellom.
- Når det er så lite vann igjen i kjelen at det såvidt syntes under mandlene må du passe godt på å røre hele tiden for nå går det fort.
- Med engang vannet har fordampet vil mandlene sukre seg for deretter å smelte og klistre seg til mandlene, dette skjer grunnet den høye varmen i kjelen.Husk å røre godt hele tiden ellers vil det svi seg og utvikle mye røyk. Middels til høy varme må du ha.
- Du vil etterhvert se at mandel for mandel vil bli brent/karamelisert. Husk å rør godt, så godt som du aldri har rørt før ;).
- Det tar ikke altfor lang tid før alle mandlene forvandler seg fra sukkermandler til brente og karameliserte deilige mandler.
- Når alle mandlene er karameliserte ta kjelen av platen og hell de over i et oljesmurt stekebrett. La de avkjøles helt før du pakker de i cellofan ( jeg kjøpte det i en blomsterbutikk) eller i boks.
- Fine små gaver å gi bort.
- Hakk de i mindre biter i en kjøkkenmaskin eller stavmikser og bruk de i denne desserten Snasne byryper istedefor nøtte og havrekrokan.
Etiketter:
Garnityr,
Hjemmelaget,
Høytid,
Konfekt,
Søtsaker
tirsdag 17. desember 2013
KREMET OG FYLDIG KYLLINGSUPPE
Det er midten av desember. Jeg er akkurat ferdig med en måned med arbeidsdager som har vart fra tidlig morgen til sen kveld. Jeg prøver hardt på å få mine tre dager med trening selv om jeg må kjøre rundt og rundt etter ledig parkeringsplass på treningssenteret/kjøpesenteret. Jeg puster med magen, prøver å ta det rolig. Jeg tenker på alle timene med mental trening på E18s pendlerkøer frem og tilbake fra jobb for noen år siden. Nå prøver jeg å unngå stress så godt det lar seg gjøre. Jeg er en av de du ikke ser på storsentrene på lørdager, jeg er en av de som betaler julegaver 5 minutter etter stengetid på julaften fordi jeg ikke orker å løpe rundt blant folk og poser ukene før. Jeg er en av de som syntes julehøytiden er et oppskrytt kjøpehysterisk kaos. Men at alle mine gaver skal gå til veledighet er å bryte tradisjoner, noen gaver må man få pakke opp på julekvelden. Selvom jeg helst skulle ha "feiret" jul på en strand under en stekende sol på et palmefylt sted så kjenner jeg også lykkendorfinene i kroppen når jeg kommer på hytta i winterwonderland. Dette etter å ha smilt bredt og vært ekstra høflig mot ekspeditørene fordi jeg har oppholdt dem etter arbeidstid. Hytta, hvor elghodet på veggen er pyntet som et juletre, kjøleskapet og kjelleren er fylt med mat som det skal trylles gode og fete retter utfra. Bikkjene som sloss, familiemedlemmer som spiller og diskuterer, flammende i peisen som danser og far som sitter og lager sin spesialitet- marsipan og nugattkonfekt. Da er det juleferie, fri og avslapning. Og stresset jeg kanskje kjente litt til før i måneden slukner og jeg kan innta min favorittplass foran peisen. Før denne tid kommer kan vi jo kose oss med en kyllingsuppe før all den fete julematen skal innta kroppene våre.
Du trenger:
3 ss olje
2 sjalottløk eller en gul løk også kalt kepaløk
3 hvitløksfedd
2 ss smør
2 ss hvetemel
1 terning grønnsaksbuljong
5 dl vann
3 dl melk (eller 1 boks fløte eller 3 dl kokosmelk)
4 kyllingfileter
2 epler
Den hvite delen av en liten purre.
1 rød paprika
1,5 ts karri
1/2 ts salt
1/2 -1 ts chili
1/4 ts pepper
1 boks creme fraiche
Valgfrie serveringstips:
Strø på sprøstekt bacon
Ferske rundstykker, brød eller hvitløksbaugetter.
Finhakk sjalottløk og hvitløk. Ha det over i en kjele med 3 ss nøytral olje (eks raps). La det småkoke (frese) ved middels varme i et par minutter mens du rører om innimellom.
Fjern skallet av eplene, stikk ut kjernehuset og skjær eplekjøttet i små biter.
Når løken har frest et par minutter til setter du 2 ss smør, smeltes i.
Tilsett så 2 ss hvetemel som blandes godt i.
Kast oppi en terning grønnsaksbuljong og hell i 5 dl vann. La dette koke opp mens du rører
innimellom.
Når det har kokt opp sper du i melken, la det koke opp mellom hver gang.
4 kyllingfileter skjæres eller klippes i små biter.
Tilsettes oppi suppen. Mens dette står og småbobler kutter du opp purre i ringer og paprika i
småbiter som så tilsettes suppa sammen med eplebitene.
Tilsett krydderene og 1 boks creme fraiche, la alt sammen putre 5-10 min før du serverer.
Du trenger:
3 ss olje
2 sjalottløk eller en gul løk også kalt kepaløk
3 hvitløksfedd
2 ss smør
2 ss hvetemel
1 terning grønnsaksbuljong
5 dl vann
3 dl melk (eller 1 boks fløte eller 3 dl kokosmelk)
4 kyllingfileter
2 epler
Den hvite delen av en liten purre.
1 rød paprika
1,5 ts karri
1/2 ts salt
1/2 -1 ts chili
1/4 ts pepper
1 boks creme fraiche
Valgfrie serveringstips:
Strø på sprøstekt bacon
Ferske rundstykker, brød eller hvitløksbaugetter.
Finhakk sjalottløk og hvitløk. Ha det over i en kjele med 3 ss nøytral olje (eks raps). La det småkoke (frese) ved middels varme i et par minutter mens du rører om innimellom.
Fjern skallet av eplene, stikk ut kjernehuset og skjær eplekjøttet i små biter.
Når løken har frest et par minutter til setter du 2 ss smør, smeltes i.
Tilsett så 2 ss hvetemel som blandes godt i.
Kast oppi en terning grønnsaksbuljong og hell i 5 dl vann. La dette koke opp mens du rører
innimellom.
Når det har kokt opp sper du i melken, la det koke opp mellom hver gang.
4 kyllingfileter skjæres eller klippes i små biter.
Tilsettes oppi suppen. Mens dette står og småbobler kutter du opp purre i ringer og paprika i
småbiter som så tilsettes suppa sammen med eplebitene.
Tilsett krydderene og 1 boks creme fraiche, la alt sammen putre 5-10 min før du serverer.
NB!
Etiketter:
Forrett,
Hverdagsmiddag,
Kylling,
Ringerikesblad,
Suppe
Abonner på:
Innlegg (Atom)