fredag 20. desember 2013

HOMEmade BRENTE MANDLER

          Takk til deg som klarte å lage disse små søte rakkerne for aller første gang. Takk til dere som
          følger denne oppskriften og fremgangsmåten. Følg den nøye og du vil nyte disse rakkerne du og.

          Du trenger: 
          500 gram mandler
          200 gram sukker
          2 dl vann
          1 ss vaniljesukker
          1/4 ts kanel
          2 ss raps eller solsikkeolje

          Gjør det slik:

  • Sett ovnen på 150 grader varmluft.
  • Spre mandlene jevn utover på et bakepapirkledd stekebrett. Stekes i 10 min.

  •  Tilsett sukkeret og vannet i en teflonbelagt kjele.


  •  Tilsett vaniljesukkeret.


  •  Og kanelet.


  •  Deretter de varme mandlene.


  •  Rør om og la det kokes opp ved høy varme. 


  •  Alt vannet skal dampe bort, dette tar ca 10-15 min ved koking på høy varme. Rør om innimellom.


  •  Når det er så lite vann igjen i kjelen at det såvidt syntes under mandlene må du passe godt på å røre hele tiden for nå går det fort.


  •  Med engang vannet har fordampet vil mandlene sukre seg for deretter å smelte og klistre seg til mandlene, dette skjer grunnet den høye varmen i kjelen.Husk å røre godt hele tiden ellers vil det svi seg og utvikle mye røyk. Middels til høy varme må du ha.


  •  Du vil etterhvert se at mandel for mandel vil bli brent/karamelisert. Husk å rør godt, så godt som du aldri har rørt før ;).


  •  Det tar ikke altfor lang tid før alle mandlene forvandler seg fra sukkermandler til brente og karameliserte deilige mandler.


  •  Når alle mandlene er karameliserte ta kjelen av platen og hell de over i et oljesmurt stekebrett. La de avkjøles helt før du pakker de i cellofan ( jeg kjøpte det i en blomsterbutikk) eller i boks.
  • Fine små gaver å gi bort.
  • Hakk de i mindre biter i en kjøkkenmaskin eller stavmikser og bruk de i denne desserten Snasne byryper istedefor nøtte og havrekrokan.

tirsdag 17. desember 2013

KREMET OG FYLDIG KYLLINGSUPPE

Det er midten av desember. Jeg er akkurat ferdig med en måned med arbeidsdager som har vart fra tidlig morgen til sen kveld. Jeg prøver hardt på å få mine tre dager med trening selv om jeg må kjøre rundt og rundt etter ledig parkeringsplass på treningssenteret/kjøpesenteret. Jeg puster med magen, prøver å ta det rolig. Jeg tenker på alle timene med mental trening på E18s pendlerkøer frem og tilbake fra jobb for noen år siden. Nå prøver jeg å unngå stress så godt det lar seg gjøre. Jeg er en av de du ikke ser på storsentrene på lørdager, jeg er en av de som betaler julegaver 5 minutter etter stengetid på julaften fordi jeg ikke orker å løpe rundt blant folk og poser ukene før. Jeg er en av de som syntes julehøytiden er et oppskrytt kjøpehysterisk kaos. Men at alle mine gaver skal gå til veledighet er å bryte tradisjoner, noen gaver må man få pakke opp på julekvelden. Selvom jeg helst skulle ha "feiret" jul på en strand under en stekende sol på et palmefylt sted så kjenner jeg også lykkendorfinene i kroppen når jeg kommer på hytta i winterwonderland. Dette etter å ha smilt bredt og vært ekstra høflig mot ekspeditørene fordi jeg har oppholdt dem etter arbeidstid. Hytta, hvor elghodet  på veggen er pyntet som et juletre, kjøleskapet og kjelleren er fylt med mat som det skal trylles gode og fete retter utfra. Bikkjene som sloss, familiemedlemmer som spiller og diskuterer, flammende i peisen som danser og far som sitter og lager sin spesialitet- marsipan og nugattkonfekt. Da er det juleferie, fri og avslapning. Og stresset jeg kanskje kjente litt til før i måneden slukner og jeg kan innta min favorittplass foran peisen. Før denne tid kommer kan vi jo kose oss med en kyllingsuppe før all den fete julematen skal innta kroppene våre.

       Du trenger:
          3 ss olje
          2 sjalottløk eller en gul løk også kalt kepaløk
          3 hvitløksfedd
          2 ss smør
          2 ss hvetemel
          1 terning grønnsaksbuljong
          5 dl vann
          3 dl melk (eller 1 boks fløte eller 3 dl kokosmelk)
          4 kyllingfileter
          2 epler
          Den hvite delen av en liten purre.
          1 rød paprika
          1,5 ts karri
          1/2 ts salt
          1/2 -1 ts chili
         1/4 ts pepper
          1 boks creme fraiche

         Valgfrie serveringstips:
          Strø på sprøstekt bacon
          Ferske rundstykker, brød eller hvitløksbaugetter.

          Finhakk sjalottløk og hvitløk. Ha det over i en kjele med 3 ss nøytral olje (eks raps). La det småkoke           (frese) ved middels varme i et par minutter mens du rører om innimellom.

          Fjern skallet av eplene, stikk ut kjernehuset og skjær eplekjøttet i små biter.

          Når løken har frest et par minutter til setter du 2 ss smør, smeltes i.

          Tilsett så 2 ss hvetemel som blandes godt i.

          Kast oppi en terning grønnsaksbuljong og hell i 5 dl vann. La dette koke opp mens du rører    
          innimellom.

          Når det har kokt opp sper du i melken, la det koke opp mellom hver gang.

          4 kyllingfileter skjæres eller klippes i små biter.

          Tilsettes oppi suppen. Mens dette står og småbobler kutter du opp purre i ringer og paprika i
          småbiter som så tilsettes suppa sammen med eplebitene.

          Tilsett krydderene og 1 boks creme fraiche, la alt sammen putre 5-10 min før du serverer.
NB! 
Om du ønsker en glatt suppe uten biter bruker du stavmikser og tilsetter kyllingbiter stekt i stekepannen rett før servering. 

          Vel bekomme!
          Suppen smaker skikkelig diggilichous!
          Etter du har stekt baconet, hell gjerne fettet oppi suppen, det setter en ekstra god smak på den.




lørdag 14. desember 2013

ENKEL OG BARNSLIG JULEGLØGG



          Denne gløggen er lettvinn og god. Elsket av mange barn.       
          Til fire personer:

          1,5 dl solbærsirup
          1,5 dl eplejuice
          6 dl vann
          1 stk hel kanel
          6 nellikspikere
          1/4 ts kardemomme eller 4 stk kardemommefrø
          1/2 sitron

          Til servering: Mandler og rosiner




           Bland sammen alle ingrediensene unntagen sitronen i en kjele. La det koke opp. Settes så på en
           kald plate med lokk på i ca 30 min for å trekke. Press sitronsaften ut av den halve sitronen. Etter
           30 min sil av krydderne og kok blandingen opp igjen. Tilsett så sitronsaften og server.


          Nyt et glass smakfull og krydret julegløgg. Server gjerne med hakkete mandler og rosiner.

onsdag 6. november 2013

LUNSJMUFFINS

Her kommer en fantastisk oppfinnelse for de som liker en sunn, mettende og rask lunsj. Kornprodukter, grønnsaker, egg, pølse og ost. Altså rik på karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. Jeg lager en eller to porsjoner og fryser de. Enten tar jeg en ut av fryseren hjemme før jeg drar på jobb, for da er den ferdig tint til lunsj. Eller jeg har noen liggende i fryseren på jobb og tiner/varmer de i mikroen. Super lunsj eller mellommåltid.

Du trenger:

1/3 purre (av den lyseste delen)
1/3 rød paprika
100 gram chorizopølse (eller annen smakfull pølse)
150 gram revet gulost
50 gram maiskorn
2 ss smør
4 dl sammalt hvetemel finmalt
2 dl hvetemel
1 ts salt
2 ts bakepulver
4 egg
1 beger kesam

Slik gjør du det: 

          Skyll og skjær purren i skiver. finhakk paprikaen, skjær pølsen i skiver og riv osten i et rivjern.
           Smelt smøret i en kjele.
           Bland sammen mel, salt og bakepulver i en bolle.
           Bland inn smeltet smør, egg og kesam.
           Bland alt sammen, men ikke rør mer enn det (da blir den fort seig).
           Tilsett "fyllet": grønnsakene, 2/3 av osten og pølsebitene.
           Fyll de i muffinsformer slik at de er godt toppet.
           Strø resten av osten på toppen. Settes på et stekebrett og stekes i 10-15 min på 200 grader varmluft.
           Husk at store muffins må steke lengre.
          Nytes varme, lunkne eller kalde. Til frokost, lunsj , mellommåltid, som tilbehør til middag    
          (gryter/supper) eller til kveld.

søndag 27. oktober 2013

HØSTLIG UKEMENY

Det beste med høsten er 
-å krølle seg sammen inntullet i et pledd i sofaen med en kopp varm te
-å kjenne den friske luften bite i kinnene på en skogs- eller fjelltur
-å se naturen forandre seg som et akvarellmaleri i vann
-å sitte inntil peisen med et glass med rødt
-å planlegge tre retters menyer til mennekser man er glad i
-å stå på kjøkkenet mens man rører i godluktende gryter
Her kommer forslag til en ukemeny ekstra god om høsten.

http://matbloggsentralen.no/ukemeny-fra-mmm-malenesmaktmat/

torsdag 24. oktober 2013

RASKE OG GODE KJØTTBOLLER


I butikken har det kommet et godt knippe med krydderpakker med ulik smak. Det kan vi like i en travel hverdag. Det beste er at de er økologiske, og med 100 % naturlige ingredienser.
Ingen smaksforsterkere
Ingen konserveringsmidler
Ingen fargestoffer
Ingen modifisert stivelse
Ingen gjærekstrakt
Ingen palmeolje

Jeg har testet disse to pakkene.



Du trenger til 2-3 personer:

300 gram kjøttdeig (av svin, storfe, lam, elg eller kylling)
1 pakke kylling kashmir eller kylling thai
1 pakke hakkete tomater

Serveres til poteter, potetstappe, spaghetti e.l


    Bland krydderpose 1 sammen med kjøttdeigen, bland godt sammen.


     Bland krydderblanding 2 sammen med hakkete tomater, bland sammen og kok opp.

     Form kjøttet til ca 20 små kjøttboller. Stekes i raps/solsikkeolje e.l i middels til sterk varme. 2-3 min på        hver side.

     Helles så oppi tomatsausen, la det småkoke sammen i ca 5 min. Server til tilbehøret. God middag!