tirsdag 10. september 2013

FORUNDRINGStapasPAKKE


Å lage tapas trenger ikke å være så vanskelig eller tidkrevende for at det skal smake deilig. Jeg hadde noen venninner over på tapasaften når sommeren var på hell. Skinke, pølse og oster fra ferie og jobbtur i utlandet ble konsumert sammen med noen enkle, og noen mer tidkrevende retter. Retten de ga terningkast seks var den enkleste. Grunnen ligger vel kanskje i at jeg "juksa" litt med den. Jeg kjøpte rett og slett butterdeigen ferdig. Grunnen for det er at jeg syntes den er god, lett å kjevle ut og jeg har enda ikke fått til en god kjevlekonsistens på de jeg har laget selv.
Jeg får kanskje noen mailer på at det er upassende i.o.m jeg skriver at jeg er opptatt av å lage mat fra bunnen av og at jeg har linker til palmeoljeguiden. Men jeg kan ikke bestemme hva du velger å spise eller lage. Men jeg ønsker å gjøre deg mer bevisst slik at du selv kan velge hva du vil putte i kroppen din og ikke. 
Disse tapaspakkene er deilige smakfulle, men også mektige kaloririke. Enjoy! 

Du trenger: Butterdeigsplater (finnes i frysedisken)
Chorizopølse e.l
Spansk blåmuggost e.l (eks gorgenzola o.l)

La butterdeigsplatene tine på benken.
Kjevle ut platene til et kvadrat (ikke for tynt).
Legg på seks skiver chorizopølse (husk å dra av skinnet først).
Legg så på en bit blåmuggost oppå hver pølsebit.
Skjær butterdeigsleiven i seks like store biter.
Viktig å ha endel deig rundt. Pass på å ikke dra så hardt i deigen at det blir hull for da vil det flyte ut smeltet ost i ovnen når de stekes.
Brett ett og ett hjørne inn mot midten.
Snurr så forsiktig sammen hjørnene slik at pølsen og osten ligger godt pakket inni deigen.
Settes på et bakepapirkledd stekebrett. Stekes på 200 grader varmluft til de er gyldne. Ca ti min.
Om du ønsker en fin gylden farge kan du pensle pakkene med vispet egg.
Ferdigstekt og klare til servering. Nytes best når de er lunkne.
Som en del av et tapasbord...
En liten forundringsTAPASpakke.

fredag 2. august 2013

KJØKKENTIPS FOR AUGUST: BEHANDLING AV SALAT

For å få en sprø og god salat bør du skylle salaten i kaldt vann og deretter rive den i mindre biter. Skjærer du salaten med kniv vil du ødelegge fibrene som gir salaten sprøhet.

Oppbevar salaten i kjøleskapet i en plastikkpose med noen dråper vann og litt luft i posen.

Hvis salaten har blitt litt slapp, legg den i en bolle med kaldt vann og isbiter.

Etter du har skylt salaten, rist salaten tørr ved å bruke en salatslynge. Er du som meg og ikke har et slikt kjøkkenutstyr (har mere nok av andre redskaper og utstyr som tar opp skapplass), bruk et håndklede. Putt salatbladene inni, ta tak i endene og rist godt.

Server dressingen ved siden av salaten. Dressingen gjør salaten slapp om den blir stående en stund og mange liker å justere dressingmengden selv.


søndag 28. juli 2013

KVIKKLUNSJBOLLER

Ut på tur, aldri sur. Ivertfall ikke med disse bollene i sekken. Saftige boller med en deilig plomme av sjokolade og biter av kjeks. Denne bolleoppskriften bruker jeg også til skolebrød og boller med annet fyll (rosiner, eggekrem) simpelten fordi deigen er den beste jeg har kommet over til nå.

Ca 15 boller
125 gram smør
3,5 dl melk
1 pk gjær
1/2 ts bakepulver
1 dl sukker
ca 10 dl hvetemel

Fyll: 3 stk kvikklunsj sjokolader

Smelt smøret i en kjele.
Hell melken i smøret, blandingen skal være lunken (fingervarmt).
Mulig blandingen må varmes opp litt slik at den blir det.
Smuldre opp gjæren i en bakebolle. Hell i melk og smørblandingen, rør slik at gjæren oppløses i blandingen.
Tilsett så sukker, bakepulver og tilslutt melet som tilsettes litt og litt i.

Kna forsiktig/ pakk sammen deigen. Strø over litt mel på toppen.
Heves under plast i minst 1 time.
Etter en times tid med heving, pakker du den sammen igjen for etterheving en halvtimes tid.
Deigen er nå klar til å trilles til boller eller fylles med fyll.

Ta en klump deig og klem den flat med hendene.
Fyll den med sjokolade (eller annet fyll).
Dytt skjøtene godt sammen før du triller den til en bolle.

Legges så på et bakepapirkledd stekebrett og pensle med vispet egg.

Pass på å ha litt avstand mellom hver bolle grunnet hevingen i ovnen. Stekes på varmluft 180 grader
        i ca 10-12 min

Nyt!!!

onsdag 19. juni 2013

SOMMERLIG UKEMENY

Sommeren er endelig her. For meg betyr det mindre fysen på mat. Mindre tid på kjøkkenet og lette, sunne måltider. Her er et forslag til hva du kan kokkelere hver dag på en uke i sommervarmen.
Og du, husk "Have fun cooking!"

http://www.matbloggsentralen.com/2013/06/ukemeny-fra-malenes-maktmat.html

onsdag 12. juni 2013

SOLSKINNSLEMONADE



Under solen på Amalfiskysten vokser det deilige sitroner og mandariner. Varme deilige sitrusfrukter som de italienske kvinnene presser de søte og syrlige dråpene ut av med rå muskelkraft. På varme dager serveres søtsyrlige limonatas til de hardt arbeidende mennene, til de lekende barna og til de gamle og kloke.

Så gjør som italienerene, server limonatas i sommervarmen!
Ingredienser:
2 sitroner
2 mandariner
5 dl vann
1,5 dl sukker
5 dl vann med kullsyre
isbiter

Slik gjør du det:
Kok opp vann og sukker.
Press sitroner og mandariner oppi sukkervannet.
Avkjøles på kald kokeplate, helles så i en mugge og settes i kjøleskap noen timer slik at det blir ordentlig kald.
Bland i vann med kullsyre.
Ha oppi frukt/sitronmelisse og isbiter.
Helles i høye glass.
Nytes i sommervarmen!

Pynt med:
Skåret frukt, eks vannmelon, jordbær, bringebær eller skiver av mandarin eller sitron.
Sitronmelisse (som er en urt med syrlig og god smak)
Og gjerne sitronskiver som pynt på glasset


Personlig er ikke jeg glad i veldig søte drikker. Jeg drikker vann tilsatt smak og med bobler istedenfor brus, juice o.l. En lemonade ønsker jeg skal være frisk, litt søt, litt syrlig og sprudlende (som jeg alltid liker). Ved å blande i mandariner får lemonaden en søtligere smak. Kullsyreholdig vann for den boblende og friske opplevelsen. Som du ser er det endel sukker i, men tross alt er sukker et rent naturlig stoff. Andre søtningsstoffer er ikke det og gjør verre ting med kroppen din enn det sukker gjør.

Ps! Om du velger å ha mandarin/sitronskiver oppi lemonaden må du enten bruke de økologiske eller skjære av skallet. Dette fordi det er sprøyterester i skallet på de ikkeøkologiske. Og det smaker beskt.


lørdag 8. juni 2013

AMARETTI (italienske småkaker)

Amaretto er en av de få likørene jeg liker. Den søte smaken og lukten av mandler og aprikos. Mmm. Dog det er sjelden jeg drikker den bar. Bruker den i desserter og kaker. Kanskje oppi en halv sitron som velkomstshoten er (var) på The Pirate bar på den greske øya Paros. Som vi  kun ved bruk av kvinnelist fikk lokket ut av eieren. Tok to år, men det var verdt det.
Denne amarettokjeks oppskriften er det noen som kaller seg kakedamene som hadde lagt ut på facebook. Du finner altså ikke bare Malenes maktmat på dette sosiale mediet, men også mange andre fine matgrupper.

Noen oppskrifter kan man slumpe litt med og noen må du følge til punkt og prikke. Dette er en oppskrift du må følge godt. Du kommer kanskje til å kjenne på at du vil tilsette mere væske... gjør du det ødelegger du kakene. Don`t do it!

Ca 45 stk
160 gram hvetemel
50 gram kakao
1 ts bakepulver
180 gram sukker
50 gram smør
2 egg
20 ml amaretto (italiensk mandellikør)

Melis
Bland sammen hvetemel, kakao, bakepulver og sukker.

Visp sammen amaretto og egg.

Klem smøret mykt i hendene og bland det med det tørre slik at det får en sandete konsistens.

Hell i amaretto/eggblandingen og rør det godt sammen (det er tungt og tar sin tid).

Pakk deigen inn i plastikk og legges i kjøleskapet minst ca 40 min eller i fryser ca 15 min. Den skal være hard nok til å kunne rulle kuler i hånden din.

Ha melis på en tallerken, rull kuler av deigen (diameter som en kronesmynt) deretter rull de i et godt lag med melis.
Stekes i oppvarmet ovn 180 grader varmluft i 10-12 min.

Ferdigstekte kaker med krakkelert melisoverflate og myk innside.
Browniesmåkaker ; ).

søndag 2. juni 2013

OSTEKAKE AKA MARKVEIEN MAT OG VINHUS


En verden uten ost ville vært en tristere verden. Ost som ingrediens i retter. Ost som tilbehør eller ost kun i selskap med seg selv. Jeg har min daglige mengde ost. Mauler gjerne litt om kvelden om jeg har vært osteløs frem til da. Ostekake er den beste kaken jeg vet om og til nå har jeg tre favorittostekaker. Det er min New york OMG cheesecake, min kokkevennine Irene sin og denne som jeg jeg fant i den store oppskrifthaugen min med avisutklipp, hefter og utskrifter. Oppskriften er fra Markveien vin og mathus i Oslo. De har holdt oppskriften hemmelig i mange år. Opprinnelig er den (som de fleste fantastiske ostekaker) fra New york. Meg med fler er veldig glade for at hemmeligheten sprakk. For denne er ikke bare lett å lage den er råågod. For meg er en ordentlig ostekake den som stekes i ovnen og har flere lag.
Liker du kjeks,ost,rømme,bringebær? Isåfall vil du også elske denne kaken.

KJEKSBUNN

10 stk kornmokjeks
2 ss sukker
20 gram smeltet smør

Smelt smøret i en kjele.

Bland kjeks, sukker og smør i en kjøkkenmaskin til det er godt blandet og fint smuldret.

Fordel blandingen og trykk den godt på plass i en springform 20-22 cm.

OSTEFYLL

400 gram kremost naturell
3,5 dl rømme (jeg brukte lettrømme)
3 egg
1,5 dl sukker
1/2 vaniljestang (eller 1 ts vaniljesukker)

    Bland med en håndvisp forsiktig sammen kremost og rømme til det blir en glatt blanding.

    Skjær en vaniljestang i to og skrap frøene ut (spar halvparten til toppingen).

    Visp sammen egg, sukker og frøene fra 1/2 vaniljestang.

    Rør blandingen med en slikkepott forsiktig sammen med ost/rømmeblandingen,

    Press ostemassen gjennom en sikt/dørslag over kakebunnen.

    Stekes på 150 grader i 1 time.

TOPPING

3 dl rømme
2 ss sukker
1/2 vaniljestang

Visp sammen ingrediensene til en luftig krem.


Fordeles på toppen av kaken.


BRINGEBÆRSAUS

200 gram bringebær (jeg brukte frosne)
100 gram sukker
1 ss sitronsaft

Kos opp ingrediensene i en kjele under omrøring.

La det trekke (ikke koke) i 5 min.

Bruk en stavmikser (da blir sausen tykkere) eller hell det over i en sil for en tynnere saus.
Server den gjerne i en mugge ved siden av kaken.


Nyt!