mandag 6. mai 2013

SKRYTESTUING MED SOPP OG BACON


Denne stuingen er min favoritt kalkunstuffing, men jeg bruker den også som tilbehør til kalkun eller kyllingfilet. Fantastisk smakfull som høster skryt og mmmlyder. Bytter du ut urtene med estragon/timian passer den godt til lam, vilt og storfekjøtt. Prøv deg frem ;-)

Du trenger: 100 gram bacon
                           250 gram sjampinjong
                              200 gram brødterninger
                       1 ss hakket persille
               1 ts basilikum
            4 ss rømme
                 salt og pepper
Klipp baconet i biter og
stek det sammen med skivede sjampinjonger i en stekepanne.

Tilsett basilikum og persille (jeg bruker helst friske urter, men det funker greit med tørre også).

Deretter rører du inn rømme.

Bland så forsiktig inn brødbitene.

Smak til med salt og pepper.
Server til kjøttet.

tirsdag 16. april 2013

MALENES COOKIES (småkaker med sjokolade og rosiner)

Her kommer oppskriften på mine supergode småkaker/cookies med sjokolade og rosiner (kan kutte ut det ene eller det andre om du ikke er så glad i det).

Dette trenger du:

100 gram romtemperert smør
1,5 dl sukker
1 egg
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
2,5 dl hvetemel
2 dl havregryn
100 gram mørk sjokolade (ca  70 % )
50 gram rosiner

Slik gjør du det: 


Visp smør og sukker til smørkrem (hvitt).
Visp inn egget.
Rør (med en sleiv) i vaniljesukker, bakepulver og hvetemel til en jevn deig.
Bland så i havregryn.
Og tilslutt rosiner og hakket sjokolade.
Bland alt godt sammen til en klump.
Lag små kuler av deigen og sett de på to bakepapirkledde stekebrett med litt avstand i mellom.
Stek midt i ovnen på over og undervarme 200 grader i 10 min (12 min om du vil ha de helt tørre inni).
Dette varierer jo litt fra ovn til ovn.
Avkjøles til de her kalde og nytes.

fredag 12. april 2013

KLIN KOKOS (BOUNTY)


Jeg elsker lukten og smaken av kokos. Disse småklumpene danser i munnen din og du vil såvidt glimte himmelriket. Lag de, men ikke fortell hvor utrolig enkelt det er....for de smaker avansert konfektkunst.

Kjøp inn:

1 boks med 400 ml kokosmelk
2 dl kokos
1,5 dl melis

150-200 gram mørk sjokolade (minst 70 % kakao, gjerne Valhrona sjokolade, nam nam)
On du ønsker pynt: Kokoschips fra raw food eller vanlig kokos.

Slik gjør du det:

Skill kokosmelken fra kokoskremen, du vil nå få ca 200 gram kokoskrem (melken kan du bruke i smoothies eller supper)

                                         Mål opp melis og kokos.


Bland alt sammen.

Pakk det sammen i plastfolie (plastpose) og legg det i fryseren til det har blitt hardt. Minst 30 min.

Ta kokosmassen ut fra fryseren, smelt sjokoladen i et vannbad.


Plastfoliedekk en tallerken/fat.
Form massen til små kuler, ikke varm de opp for mye for da vil de gå i stykker i sjokoladebadet. 
(Legges litt tilbake til fryseren om det skjer).

Dypp kulene med en gaffel i sjokoladen, snur de rundt og ta de fort over på tallerkenen/fatet.


Når fatet er fullt, sett det i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet. Oppbevares der i tre dager før de kan spises.





De holder seg lenge og er fine som gaver, eks vertinnegave.

onsdag 10. april 2013

SØTE OG SUNNE HAVRETOPPER med kokos


Jeg er veldig glad i bananer og kjøper ofte en klase av gangen. Av og til rekker jeg ikke å spise de opp før de begynner å bli brunflekkete. Brunflekkete bananer er jeg ikke så glad i, så for å kunne nyte de senere skjærer jeg de opp i mindre biter, har de i en pose og fryser de. For da blir de fine å bruke i smoothies. Eller jeg lager disse toppene av de. Søte, myke og en veldig fin erstatning til kjeks o.l. De første dagene er de saftige, deretter blir de tørrere. Bør spises innen en uke. Hver topp inneholder ca 60 kcal.


Du trenger:
4 bananer
4 dl havregryn
2 dl kokos
Modne gule bananer legges i en bakebolle.
Mos de med en gaffel. 
Eller med en stavmikser.
Mål opp 4 dl (400 ml) havregryn

Deretter 2 dl (200 ml) kokos.
Hell det i bakebollen med de moste bananene.
Bland alt godt sammen.
 Form de med en spiseskje/hendene til små topper (25 stk)  og sett de på et bakepapirkledd stekebrett.
 Stekes på 180 grader, over og under varme i 10-14 min (til de gyldne).

fredag 5. april 2013

LAKS OG SPINATPAI MED URTE OG PEPPEROTSAUS

En deilig og sunnere pai. Fordi du fortjener det ; )

Paibunn:
200 g smør (romtemperert)
2 dl sammalt hvetemel
2 dl hvetemel

Paifyll:
1 pakke spinat ( 200 g )
500 g laks
2 ss fersk dill
2 ss fersk gressløk
20 skiver gràddost

Eggestand:
4 egg
1/2 boks kesam (ca 3 ss)
1 dl melk
1/2 ts pepper
1 ts salt

Urte og pepperrotsaus:
3 dl rømme/creme fraiche
1/2 dl revet pepperot
2 ss dill
2 ss gressløk
1/4 ts salt

PAIBUNN


  •  Kna sammen smør, sammalt hvetemel og hvetemel. Om deigen virker litt tørr tilsetter du 1-2 ss vann.
  • Legg deigen i en plastpose, lukkes og legges i kjøleskapet i minst en halvtime.
  • Nå kan du kutte opp fyllet, lage eggestand og sette på ovnen.


  • Press deigen ut i en paiform slik at den er like tykk alle steder.

  •  Prikk bunnen med en gaffel og forstek i ovnen i 10 minutter ved 200 grader over og under varme. 


PAIFYLL



  • I en stekepanne med 2 ss nøytral olje ved middels varme damper du ut vannet av spinaten (pass på at du ikke har det så lenge oppi at det stekes). 


  • Kutt opp dill og gressløk med en kniv eller klipp det opp med saks.


  • Kutt fisken opp i mindre stykker.


EGGESTAND

  • Visp sammen egg, kesam, melk, salt og pepper.
  • Skjær opp osten i skiver eller rives i rivjern.


FYLLING AV PAIIBUNNEN

(Jeg hadde litt rester av potetmos fra dagen før jeg puttet oppi også.)


  •  Stekes i ovnen 200 grader over og undervarme i ca en halvtime.
URTE OG PEPPERROTSAUS

  • Skrell og riv en bit pepperot tilsvarende 1/2 dl.
  • Skjær eller klipp dill og gressløk slik at du får 2 ss av hver.

  • Bland sammen urtene, pepperoten, rømme/creme fraichen og saltet.


  •  Settes i kjøleskapet til servering.

  • Når paien er ferdig stekt serveres den med urte og pepperotsausen og evt en grønn salat.