mandag 14. januar 2013

KOKKEGUTTAS FRUKT OG NØTTEBRØD


Denne oppskriften er fra en av kokebøkene til 4 stjernesmiddag kokken Ole Martin Alfsen og Til bords.med fienden kokken  Tom Victor Gausdal.  Jeg bakte to brød i juleferien og jammen fikk de bein å gå på. De ble fortært både til julepålegg og oster. Det er et lyst brød som får mye nøtte- og fruktsmak.

Til to brød trenger du:

1 pk fersk gjær
6 dl lunkent vann
ca 1 kg hvetemel
300 gram sammalt rugmel fint
2 ts salt
50 gram valnøtter
50 gram hasselnøtter
50 gram tørket aprikos
50 gram tørket fiken

Fremgangsmåte:
    1. Grovhakk nøttene og de tørkede fruktene.
    2. Fyll lunkent (37 grader, fingervarmt) vann i en bakebolle.
    3. Ha oppi gjær, røres slik at det blir oppløst med en sleiv.
    4. Rør i rugmelet, salt, nøtter, frukt og tilslutt litt og litt av hvetemelet til det er en myk deig.
    5. Legg plastfolie over og settes på et lunt sted i en time. 
    6. Pakk deigen så sammen igjen og la den heve en time til. 
    7. Del så deigen i to og legg de forsiktig over i hver sin smurte brødform (ta minst mulig på deigen).
    8. Legg over plastfolie og la de heve en halvtime til.
    9. Stekes til de er gyldne og gjennomstekte i ovnen på 200 grader.
    10. La de avkjøles litt i formen.
    12. Sett så en fjel oppå og snu den rundt slik at brødet løsner.
    13. Avkjøles videre på fjelen.

onsdag 9. januar 2013

BORSCHT rødbetesuppe

Min facinasjon for røtter om dagen har fått meg til å lage suppe av de også. Etter å ha lest endel oppskrifter på rødbetesuppe falt jeg for en Ukrainsk en. I Østeuropa kalles denne suppen BORSCHT og det spises mye av den, spesielt til jul. Jeg er avhengig av å kunne lage lette, sunne og raske hverdagsmiddager siden jeg trener etter jobb og når jeg da kommer hjem er jeg utsultet. Jeg laget den en mandag, slurpet den i meg. Tirsdag på trening tenkte jeg bare på Borscht, jeg måtte fort hjem til Borscht. Varmet den opp, kastet i meg de første skjeene slik at jeg hadde brent gane med løs hud det neste døgnet. At rødbeter kan bli til en så god suppe.... Haleluja! Men du, pass deg for brent gane, og å ikke bekymre deg dagen derpå over at det som kommer ut av deg har nå fått en rødlig farge. Det er ikke blod, det er fargestoffet i rødbeten.

Ingredienser:

2 ss rapsolje
1 sjalottløk
1 fedd hvitløk
1 terning grønnsaksbuljong
5 dl vann
1 stor rødbete (eller to små)
1 medium/stor potet
2 ss kremet balsamico
1 ss soyasaus
1/2 ts salt
1/2  ts pepper

Garnityr (spiselig pynt som er veldig godt til)
Rømme
Frisk persille

Fremgangsmåte:

  1. Skrell rødbeten og poteten, skjær de så i terningstore biter. Legges på et fat.
  2. Grovhakk hvitløk og sjalottløk.
  3. I en mellomstor kjele har du i olje, hvitløk og sjalottløk.
  4. La det småkoke (frese) til løken er glinsende og glatt.
  5. Tilsett buljong, vann, potetterninger og rødbeteterninger og la det koke (det tar minst 10 min) til rødbetterningene og potetterningene er møre (faller av en gaffel du stikker i de).
  6. Bruk en stavmikser oppi kjelen (forsiktig i bunnen) til du har grovknust grønnsakene.
  7. Sett kjelen tilbake på platen og tilsett balsamico, soya, salt og pepper.
  8. Server suppen varm, gjerne med en klatt rømme og et dryss hakket (klippet opp) kruspersille.

tirsdag 8. januar 2013

JORDSKOKKSUPPE


Det er vinter, dvaletid og suppetid.
Jeg elsker å prøve nye ingredienser og retter. Kort tid tilbake fikk jeg høre om Jordskokk. Det er en rot som ligner noe på en bestefarnese, litt herk å skrelle, men med deilig søt og nøtteaktig smak. Veldig sunn og en rask suppe å lage. Litt salt tilbehør er godt for å møte den søte smaken, jeg valgte å tørrsteke parmaskinke.

Dette trenger du til 4 porsjoner:

500 g jordskokker
2 ss rapsolje
1 buljongterning (kylling eller grønnsak)
1 l vann
1 dl fløte
salt og pepper

Slik gjør du det:
  1. Skrell jordskokkene.
  2. Legg de i vann (en time eller en dag).
  3. Del de opp i terningstore biter.
  4. Fres de i olje i en kjele.
  5. Tilsett buljongterningen og vann, la det koke til jordskokkene er møre (når en terning slipper taket med engang du setter gaffelen i).
  6. Bruk en stavmikser og kjør den til suppen er klumpefri. (kan bruke blender eller kjøkkenmaskin). 
  7. Tilsett fløte, bruk stavmikseren og kjør til det blir en kremet suppe.
  8. (Helles tilbake i kjelen ), gi suppen et oppkok, smak til med salt og pepper.
  9. Server gjerne med tørrstekte parmaskinkeskiver, bacon, sprøstekte jordskokkskiver, lyst brød skåret i terninger og stekt i olje med finhakket hvitløk eller fersk persille.

Visste du at jordskokken er rik på jern, kalsium, magnesium og  C-vitamin. Den vokser i Norge og er uten sprøytemidler. Den er god i wok (kan minne om vannkastanje), som grønnsakssnacks, kokes eller brukes i ulike purèer (mos, stapper).

søndag 23. desember 2012

DELFIAKAKE


Eller filiadelfiakake som vi kaller den. Denne kaken er ikke så ulik i ingredienser eller fremgangsmåte som mine risboller. http://malenesmaktmat.blogspot.no/2012/12/deilige-risboller.html
Den er lett å lage og holder seg lenge (må stå kaldt). For meg er delfiakake JUL, jeg husker den alltid var fast inventar på kakebordet når jeg vokste opp. Bestemors favoritt. Best likte jeg naturligvis sukkertoppene, for ellers syntes jeg smaken var for sterk og konsistensen for mektig. Nå derimot har jeg blitt så gammel at jeg syntes den smaker fortreffelig til kaffen (og med den kommentaren følte jeg meg dobbelt så gammel).
Barn digger risboller og voksne digger delfiakake. Så hvilken kategori er du i? ; - P

Du trenger:

Utstyr
1 brødform
Sølvfolie
Miksmaster

Kaken
100 gram kokesjokolade
2 ss kaffe
250 gram delfiafett (en liten pakke)
2 egg
3 ss sukker

Fyllet

Per kjeks (i denne oppksriften brukte jeg 4 stykker)
Sukkertopper (jeg brukte nesten 2 poser)
Marsipan (jeg brukte kransekakedeig som jeg hadde til overs, som i små kuler ble stekt i ti min på 200 grader varmluft)

Slik gjør du det:
  1. Putt et stort ark med sølvfolie oppi en brødform.

  2. Smelt delfiafettet ved svak varme en en kjele.
  3. Putt så oppi sjokoladen, rør det godt sammen. (Avkjøles mens du begynner å vispe eggedosis).

  4. Visp eggedosis av sukker og egg.
  5. Spe (hell litt og litt) i den smeltede sjokoladeblandingen mens du visper.
  6. Tilsett kaffen.

  7. Visp til du har fått blandet alt til en jevn og glatt røre.
  8. Legg røren lagvis i formen sammen med fyllet.









  9. Etter noen timer kaldt er alt stivnet og klar til å nytes.

onsdag 19. desember 2012

TIRAMISU POP CAKE

Mulig det bare er meg, men når jeg ser disse søte små runde konfektene får jeg lyst til å klemme hardt på de. Akkurat som om de er små røyksopp som ved et lett fottrykk sier poff og ut kommer en sky av "røyk". Trykker du på disse små "italienerene" burde det sagt poff slik som "det italienske temperamentet" (som jeg også innehar), men ut kommer det bare en deilig seig masse med bla.a smak av mandler, likør og kakao. Altså riktig så smakfulle italienske bomber.

Ikke kast rester av kaker, putt det i fryseren og ta det opp til tining når du skal lage punsjeboller eller disse Tiramisubombene som jeg har laget etter inspirasjon av en punsjebolleoppskrift.

Du trenger:

125 gram kakesmuler (Madeleinekake, formkake, sukkerkakebunn, sjokoladekake)
30 gram mandler
50 gram romtemperert smør
60 gram melis
2 (små) eggeplommer
3 ss amarettolikør (italiensk mandellikør)
kakao

Slik gjør du det:

  1. Mal mandlene slik at de blir finmalte.


  2. Smuldre opp kaken slik at du får små smuler.
  3. Bland sammen mandler og kakesmuler i en bakebolle.
  4. Visp sammen smør og melis i en annen bakebolle slik at det blir hvitt.
  5. Rør så inn en og en eggeplomme med en sleiv.

  6. Deretter blander du i mandel/kakesmuleblandingen.
  7. Rør godt sammen.
  8. Bland i Amaretto og rør godt.
  9. Sett blandingen i kjøleskapet i ca et døgn.
  10. Trill små kuler av blandingen, legg de på en fjøl/fat og sikt kakao over på begge sider.
  11. Oppbevares i kjøleskapet til de skal serveres.

  12. Om du ønsker å flotte de litt til, putt de oppi konfektformer.

tirsdag 18. desember 2012

KARAMELLSJOKOLADEKONFEKT MED RISTEDE HASSELNØTTER OG MANDLER (sjokoladekakeglasur)


I min familie er vi ikke så glade i "de syv sorter" til jul. Tørre kaker er morsomst når man har mange inni munn og skal plystre samtidig. Men det er jo en påskeaktivitet....
Derved lager jeg heller konfekt og saftige kaker. For et par år siden skulle jeg lage fudge til jul, DET ble ikke vellykket. I år prøvde jeg igjen. Sjokoladefudge denne gangen. Men når den ligger i kjøleskapet for å bli stiv oppdager jeg at det er noe galt med vekten min. Den veier alt halvparten av sin opprinnelig vekt (nei nei, jeg veier ikke maten på baderomsvekten). Mystifistisk er det. Men flaks i uflaksen, når jeg smaker på den altfor myke fudgen i kjøleskapet så smaker det deilig sjokolade...ristede nøtter...karamell.
Ahh det er så deilig følelse det, når jeg først med mitt distre hode surrer til noe også blir alikevel resultatet perfekt.

I søte små konfektformer (disse kjøpt på Åhlens) har jeg fylt og fylt og fylt, for røren ble veldig stor. Godt julen varer helt til påske for det blir konfekt i lange baner. Jeg tror faktisk jeg heller lager en saftig sjokoladekake med resten av røren som glasur. Det tror jeg blir en herlig kombinasjon.

Du trenger:

150 gram hasselnøtter
150 gram mandler
1 boks (à 500 gram) lys sirup
8 dl melis
50 gram smør
1,5 dl fløte
125 gram mørk kokesjokolade

Slik gjør du det:
  1. Grovhakk hasselnøtter og mandler.
  2. Skjær/del opp smøret og sjokoladen i mindre biter.
  3. Rist hasselnøttene og mandlene lett i stekepannen (tørr panne, middels varme, rør rundt til det dufter ristede nøtter og de har en mer gylden farge).
  4. Kok opp fløte, melis og sirup i en kjele til temperaturen når 110-115 grader på et steketermometer.
  5. Tilsett smøret og sjokoladen.
  6. Rør til det er smeltet og røren er glatt.
  7. Tilsett nøttene og rør de godt inn.
  8. Avkjøl til røren har romtemperatur.
  9. Settes i kjøleskapet i et døgn (eller hell det over kaken om du skal bruke den som glasur også sett kaken i kjøleskapet).
  10. Form små kuler med en teskje og puttes i konfektformer.





Advarsel! Kan være lett å stikke en spiseskje oppi og deretter i munn for så å fortsette til du ikke har flere spiseskjeer i kjøkkenskuffen.