fredag 19. oktober 2012

PASTASALAT NUTTY GREEN



Jeg har i noen år hver høst vært blitt fortvilet. Fortvilet, nesten gal helt grønn over at jeg aldri finner steinsopp.
Det står på frukt.no:
Steinsopp er en hurtigvoksende sopp som kan bli meget stor på bare få dager. Den har en lys til mørk brun hatt og en tykk og klompete fot som er hvit eller lysere brun enn hatten. Rørene på hattens underside er hvitaktige på unge sopper og blir etter hvert gulere. Fruktkjøttet er fast og hvitt. Smaken er mild, søt og nøttaktig, og meget god og anvendelig til mange retter. Steinsopp finnes kun viltvoksende. Den er utsatt for angrep av insekter så nøye kontroll er viktig. Myk konsistens er tegn på insektsangrep og varen kan ikke brukes. Steinsopp har kort holdbarhet i frisk tilstand, men tørket sopp kan skaffes hele året. Steinsopp vokser både i løv- og barskog og den vokser i hele Norge. Norsk sesong fra juli - oktober og import fra Sverige, Italia og Frankrike fra august til november.

Jeg har t.o.m prøvd å lære opp min brors hund til å søke, dessverre en fuglehund så hun ble lett avledet. En god kollega av meg med røtter i Italia og med stadige reiser dit, har ofte med seg kjærkomne matvarer med til meg. Jeg har fått parmesan med smak av himmelen, pinjekjerner myke og store, og tørket steinsopp med en duft man drømmer seg helt bort i. Heldige, heldige meg.

Jeg vet ivertfall hva jeg kommer til å gjøre om jeg kommer over fersk steinsopp... de kommer til å lide samme skjebne på akkurat samme måte som disse traktkantarellene.
http://malenesmaktmat.blogspot.no/2012/09/trket-traktkantarell.html

Det herlige er når du skal ha sopp i maten. legg de i litt vann, la de gjennombløtes også er de klare til bruk med nesten samme konsistens som fersk sopp og med massevis av soppsmaken. (Vannet de har ligget i bruker jeg senrere i f.eks omelett).

Denne salaten er inspiret av en salat kreert av Lise Finckenhagen.

Du trenger dette til fire porsjoner.

6 faste steinsopp/ en håndfull tørket steinsopp
1 pakke ruccolasalat
1 håndfull valnøttkjerner
1 håndfull revet parmesan
200 gram kyllingbiter (kan droppes)
2-3 håndfull kokt pasta (fra f.eks gårsdagens middag)
6 soltørkede tomater
1 avokado
2 finhakkete sjalottløk

Dressing:
3 ss olivenolje
2 ss nøtteolje (eks mandelolje som jeg brukte. Meny har ulike nøtteoljer)
1 ss eddik
1 potte gressløk (klippes i små biter)
2 ts salt
1/2 ts kvernet pepper

Og slik gjør du det:
  1. Skjær soppen i tynne skiver. Stek soppen i litt olje raskt i en varm panne, krydre med salt og pepper/ gjennombløt den tørkede soppen i vann slik at det akkurat dekker over.

2. Visp sammen begge oljetypene, eddik, gressløk, salt og pepper, blandes i den ferdigkokte pastaen.


3. Kutt sjalottløken, skyll ruccolasalaten (rist så godt av vannet), knus valnøttene i hånden og bland dette sammen.


4. Riv parmesanen i et rivjern (evt skjær tynne tynne biter med en skarp kniv), skjær opp de soltørkede tomatene og avokadoen i mindre biter.


5. Bland dette i resten av salaten sammen med kylling, pasta med dressing og steinsoppen.


6. Da er det klart til å spises, alene eller med eks steinovnsbakt brød.



torsdag 18. oktober 2012

PIZZASNURRER RUNDT OG RUNDT



Du trenger:

1/2 pk fersk gjær (hever bakst MYE bedre enn tørrgjær)
50 gram smør
2,5 dl melk
1/2 ts salt
2 klyper sukker (gjør at gjæren hever bedre)
ca 300 gram hvetemel
500 gram fint rugmel

Fyll:
Ost
Ketchup
Oregano
Smør
  1. Smelt smøret ved middels til lav varme i en kjele, når det er ferdig smeltet heller du oppi melken.
  2. Når smøret og melken er fingervarmt (37 grader, du kjenner ikke at det er varmt eller kaldt når du stikker fingeren oppi), så heller du det oppi en bakebollen sammen med gjær.

3. Rør til gjæren er oppløst sammen med sukkeret.
4. Tilsett saltet og rugmelet, rør det sammen.
5. Tilsett så ca 50 gram hvetemel, rør inn og fortsett med ca 50 gram og rør inn til deigen er middels fast og ikke klister seg til hendene dine når du knar lett/ pakker deigen sammen til en klump. (Deigen skal være klissete i midten).


6. Strø over litt hvetemel, legg over plastfolie og sett den på en lunt sted (bort fra dører og vinduer)
7. Heves til dobbel størrelse, ca 1 time.
8. Når den er ferdig hevet, kjevler du et rektangel. Ha litt mel på kjevlen og på benken slik at det ikke blir klissete.
9. Ta 1-2 ss smør i håndflatene, da smelter det av kroppsvarmen. Smør det så utover leiven (som det kjevlete rektangelet kalles nå).

10. Legg på osteskiver, ketchup og oreganokrydder.


11. Rull leiven så sammen, fest endene godt ved å trykke det godt sammen.

12. Skjær rullen i passende biter.

13. På et smurt eller bakepapirkledd stekebrett setter du de på med ca 4 cm mellomrom.


14. La de etterheve på stekebrettet med plastfolie over seg i ca 1/2 time ( størrelsen vil øke til ca dobbel så store).
15. Stekes i ovnen på 250 grader varmluft til de er gyldne oppå (ca 7-10 min, varierer fra ovn til ovn).



Disse pizzasnurrene kan du lage samtidig som: disse deilige rundstykkene .
Det er samme oppskrift på deigen, bare at rundstykkedeigen er dobbel. Ved å følge den kan du først trille rundstykker og dekke et brett med det, og resten av deigen kan du lage pizzasnurrer av. Da får du f.eks rundstykker til frokost og pizzasnurrer til lunsj.

tirsdag 16. oktober 2012

GRØNNSAKSUPPEN KUTT OG KOK

Denne enkle og sunne grønnsakssuppen syntes barna på 4.trinn var veldig god. Så god at grytene ble tomme. Når barna er med å lager maten, får den ofte terningkast seks... en god grunn til å få la barna være med på kokkeleringen spør du meg. På tide å få slutt på curlinggenerasjonen, frem og opp med barn som tar ansvar og får sunne verdier.

Til 4 personer trenger du:
4 poteter
1/2 kålrot
2 gulrøtter
1/2 purre
14 dl vann
2 buljongterninger
2 ss persille
1/2 ts salt
1/2 ts pepper

Fremgangsmåte:
NB!
Du kjenner om grønnsakene er møre ved å stikke en gaffel i de, når de slipper taket er de møre.


1.    Skyll alle grønnsakene.
2.   Skrell av skallet til potetene og kålroten med en potetskreller og skjær de i terninger.
3.   Skjær av endene på gulrøttene og skjær de i tynne skiver.
4.   Skjær purren i tynne skiver.
5.   Kok opp vann med buljongterningene.
6.   Tilsett grønnsakene og la suppen koke til grønnsaker og poteter er møre.
7.   Tilsett persille, salt og pepper.
8. Server, gjerne med brød/rundstykker/flatbrød.


Blir fort tomt...

lørdag 13. oktober 2012

DAMPENDE HET LAMMEGRYTE MED SMAK AV INDIA

Å kaste mat er en uting, i en verden hvor hungersnøden er stor. Nordmenn er gode på det å kaste mat. Jeg er ikke et prakteksemplar selv, men jeg har blitt mer bevist. Middagsrester blir lunsj eller middag neste dag. Mat jeg må kaste er ofte meieriprodukter som har gått ut på dato. Jeg har som mål å bli flinkere.
Jeg hadde lammekølle til middag forleden Lammekølle (lammelår) og fikk rester. Ca 500 gram renskåret kjøtt fra benet.
Jeg laget en gryte av kjøttet, jeg smakte og eksperimenterte meg frem til en gryte jeg burde fått en matpris for. Den ble rågod. Lammekjøttet ble så mørt at det smeltet på tungen.

Ps! Jeg våknet rundt kl fem natten etter at en mattyv listet seg bortover gangen, åpnet bestikkskuffen, listet seg videre bort til kjøleskapet, åpnet døren, og løftet på et lokk. Det var spor av en skje på fire ulike steder i lammegryten når jeg kikket oppi morgenen etter.

Dette trenger du:

Ca 500 gram lammekjøtt (ferskt eller rester fra f.eks lammekølle/lammelår)
ca 1-2 dl raps/soya olje
1 rød chili (med frø)
4 sjalottløk (evt en vanlig løk)
2 hvitløksfedd
20-30 gram Ingefærrot
1 boks/pakke kikerter (ca 285 g)
1 boks/pakke røde linser (ca 285 g)
2 bokser/pakker hakkete tomater
1 ts salt
1 ts pepper
1 ts sukker
2 ts kanel
3 ts malt cummin
5 ts garam masala
8 ts soyasaus
1 potte fersk koriander

Fremgangsmåte:

1.      Finhakk løk, hvitløk, chili og ingefær.
2.      Fyll en gryte med olje slik at det dekker bunnen.
3.      Fres chili, løk, hvitløk og ingefær (småkoke ved høy varme) i en gryte ett-to minutt.





4.     Ha i kikerter og røde linser som du har latt renne av seg i et dørslag/sil.
5.     Hell oppi hakkete tomater, fyll deretter vann i begge kartongene til de hakkete tomater (blir ca 8 dl) og hell det oppi gryten.
6.      La det småkoke uten lokk i ca 30 minutter.

7.      Tilsett så koriander, kjøttet, soyasaus og alt krydderet.

8.      La det småkoke minst en time, gjerne to.

9.      Smaker godt alene, evt med en rømmeklatt. Evt ris eller brød.
NYT!!!

Selvfølgelig kan du bytte ut lammekjøttet med annet kjøtt. Okse eller elg passer godt. Om du ønsker
poteter i gryten itillegg eller istedenfor linser eller kikerter så husk å ta av skallet, kutt opp i mindre
biter og tilsett de i gryten de siste 30 min av koketiden.

Denne oppskriften vant en gryterettkonkurranse i regi av matbloggsentralen hvor nærmere hundre gryteretter var representert. http://www.matbloggsentralen.no/ukens-utfordring-gryteretter/ 

torsdag 11. oktober 2012

DET SKJEVE POTETPÆRETÅRNET


Som tilbehør til kjøtt smaker dette tårnet veldig godt, også er det kjempe enkelt å lage. Blandingen av bakte grønnsaker med bakt pære smaker godt til eks lam.

Du trenger:

Poteter
Pærer
Aubergin
Squash


  • Del de opp i ca 1/2-1 centimeters tykkelse.


  • I en oljesmurt ildfast form setter du de bredeste potetskivene nederst, deretter squash, aubergin og pære. Deretter ny runde, avslutt nå med en pærestilktopp.


  • Hell over litt olje.
  • Stekes i ovnen 200 grader over og under varme i ca 1 time (gjerne sammen med kjøttet du skal servere det med i dens siste steketime).

Her servert med lammekølle/lammelår .

SAFTIG OG SPRØ LAMMEKØLLE/LAMMELÅR


Min kusines datter på tretten skulle få lov til å bestemme middagsmat på hytta i høstferien. Jeg tenkte hun kom til å ønske deg taco eller pizza som fjortisene liker godt. Verdens beste Mariken ønsket seg lammecarre, stekte poteter og en stor salat med masse oliven, avokado, og slik:)
Så om jenta vil ha lam, klart hun skal få lam. Jeg liker at folk vet hva de vil ha! Lammecarret hadde de ikke på Kiwi eller Meny, så da valgte jeg lammekølle.
Lammekølle er mørt og velsmakende kjøtt. Jeg kjøpte den litt større enn det jeg trengte fordi jeg ville ha rester av kjøttet, slik at jeg kunne lage dampende het lammegryte til middag senere i uken. Vi var tre personer til middagen.

Kjekt å vite!
Her får du en liten liste på hvor mye kjøtt man skal beregne per pers:

  • Beinfritt kjøtt ca 150 - 200 gr.
  • Med bein ca 250 - 300 gr.
  • Med mye bein (lammekølle/lår) ca 350 - 400 gr.
  • Kjøttdeig ca 75 - 100 gr.
  • Lever ca 100 gr.
  • Pølse ca 125 gr.
  • Spekemat ca 100 - 150 gr
  • Pinnekjøtt ca 350-500 gr
  • Ribbe ca 350-500 gr

Du trenger:


Ca 2 kg lammekølle

  • Ta av embalasjen og strikken.
  • Hell oppi olje som tåler sterk varme (eks raps) i en ildfast form slik at det dekker godt bunnen.



Garnityrmarinade:

2 ss slottssennep (eller dijon)
2 ss soyasaus
5 ss olivenolje
4 knuste hvitløksfedd (knuses med knivbladet, i en morter eller med bunnen av et glass)
1 ts pepper
20 ritzkjeks (knuses i en morter eller med bunnen av et glass)


  • Bland ingrediensene godt sammen.
  • Bruk hendene og trykk det på toppen og nedover sidene på lammekølla/låret.

  • Har du steketermometer følger du den, hvis ikke skal den stekes i ca 1 1/2 time på 200 grader på over og under varme. Stikk en stekepinne/gaffel når tiden nærmer seg slutten, når det renner klar væske ut av køllen/låret er den ferdig.
Forslag til tilbehør:
Stekte poteter, bakte poteter, fløtegratinerte poteter.
Ovnsbakte grønnsaker som løk, squash, aubergin, paprika, tomat.
Eller som vi hadde, en fyldig salat og pærepoteter.



onsdag 10. oktober 2012

HJEMMEBAKTE RUNDSTYKKER


Disse rundstykkene smaker deilig varme, f. eks til frokost, lunsj eller kvelds. Jeg tilsatte litt rug for at kroppen skulle få litt fiber. Smør og melk gjør at de blir saftige og myke. Mmm.

Du trenger:
1 pk fersk gjær (hever bakst MYE bedre enn tørrgjær)
100 gram smør
5 dl melk
1 ts salt
1/2 ts sukker (gjør at gjæren hever bedre, det sa min mor)
6-700 gram hvetemel
100 gram fint rugmel

1 egg
Sesamfrø

  1. Smelt smøret ved middels til lav varme i en kjele, når det er ferdig smeltet heller du oppi melken.
  2. Når smøret og melken er fingervarmt (37 grader, du kjenner ikke at det er varmt eller kaldt når du stikker fingeren oppi), så heller du det oppi en bakebollen sammen med gjær.

3. Rør til gjæren er oppløst sammen med sukkeret.
4. Tilsett saltet og rugmelet, rør det sammen.
5. Tilsett så ca 100 gram hvetemel, rør inn og fortsett med ca 100 gram og rør inn til deigen er middels fast og ikke klister seg til hendene dine når du knar lett/ pakker deigen sammen til en klump. (Deigen skal være klissete i midten).


6. Strø over litt hvetemel, legg over plastfolie og sett den på en lunt sted (bort fra dører og vinduer)
7. Heves til dobbel størrelse, ca 1 time.
8. Når den er ferdig hevet, trill deigen sammen til runde rundstykker ved å bruke håndflatene eller håndflaten og benken. Ha litt mel i hånden om det blir klissete.
9. På et smurt eller bakepapirkledd stekebrett setter du de på med ca 4 cm mellomrom.
10. La de etterheve på stekebrettet med plastfolie over seg i ca 1/2 time ( størrelsen vil øke til ca dobbel så store).




11. Visp et egg sammen med en gaffel, pensle overflaten på rundstykkene med egget (har du ikke pensel, dynk litt kjøkkenpapir oppå det vispete egget og dra det over rundstykkene).


12. Strø så over sesamfrø slik at det dekker toppen på rundstykkene.


13. Stekes i ovnen på 250 grader varmluft til de er gyldne oppå og har en hul lyd når du dunker med fingeren på undersiden av rundstykke (ca 7-10 min, varierer fra ovn til ovn).