søndag 13. mai 2012

LEKENDE LETT BRUSCHETTA

Italia er et land som facinerer meg. Språket, menneskene, klimaet, stemmningen, romertiden, prosecco og selvfølgelig MATEN. Jeg elsker det italienske kjøkken. I mitt neste liv vil jeg være en italiensk mama. Et råskinn til å lage mat, lidenskaplig, respektert og guddommelig vakker. Ifjor var jeg i Roma med en av mine beste. Hun hadde med lommepenger til klær, jeg hadde med til mat. Jeg skulle spise, nyte, spise og nyyyyte. Matgilde ble det, 4 dager til ende. Måtte betale overlast på flyet hjem..

Retten jeg skal nå skal dele med dere er rask å lage og  full av gode smakfulle ingredienser.
Bruschetta (uttale broosketta)  er ristet brød med topping av tomat m.m


DETTE MÅ DU HA TIL EN SKIVE:

1 skive loff /landbrød e.l (gjerne noen dager gammelt, fin måte å bruke opp tørt brød på, evt frys det og ta det opp når skal lage denne retten)

1 mellomstor tomat ( tomater skal være dyprøde i fargen og lukte tomat, det er da det SMAKER tomat)

1 hvitløksfedd

1-2 ss olivenolje (ekstra virgin er best)

1 stor klype salt

1 stor klype pepper

1 klype sukker (litt sukker gjør at maten får en rundere smak)

4 basilikumblader


Hvis du liker det kan også tilsette dette:

1 ss rødløk

3-5 sorte oliven

1 skive mozzarella


SLIK GJØR DU DET:

  1. Kok opp ca 5 dl vann i en liten kjele.
  2. Sett en skål med ca 3 dl kaldt vann på kjøkkenbenken.
  3. Snitt  toppen av tomaten med et kryss, ikke dypt, kun i skinnet. 
  4. Legg tomaten på en skje, før den forsiktig ned i det kokende vannet- nå skolles tomaten , altså skinnet løsner fra tomatkjøttet. Når du har telt til 30, ta skjeen nedi igjen, ta opp tomaten og legg den oppi bollen med kaldt vann.
  5. Dra så av skinnet med fingrene.
  6. (Finhakk løk og oliven.)
  7. Grovhakk tomaten, basilikum (og mozzarella.)
  8. Bland alle ingrediensene sammen i en bolle/skål.
  9. Rør forsiktig.
  10. Skjær en skive loff, gni en halv hvitløk hardt på en side av loffen, og den andre halvdelen på den andre siden. 
  11. Hell en liten spiseskje olivenolje på hver side av loffen.
  12. Stek loffskiven i en stekepanne på middels varme (5), i ca-3 min på hver side.
  13. De skal bli gyldne i fargen.
  14. Legg så på tomatblandingen og Mmm. 

     Disse olivene innholder ikke  tilsetningsstoffer. 
 



Kjøp mozzarella i Sverige, det er en markant prisforskjell fra Norge.
I sverige koster 1 kg rundt 65-70 kr.
I Norge koster 150-200 g ca 20-25 kr.
Jeg fryser ned mozzarellen i mindre porsjoner. Den tiner på noen få timer og jeg  bruker det som pålegg med tomat og avokado, i salater og som pizzaost.

torsdag 10. mai 2012

KAN CANNELONI KAN DU

Nordmenn er glade i å fylle, og da tenker jeg ikke på alkoholen mange liker å fylle i kroppen, men å fylle mat med annen mat. Tacoskjell fylles, tortillas fylles, lomper og pølsebrød fylles, pitabrød fylles, paideig fylles, sopp;) fylles osv. Det man kanskje ikke tenker på som kan fylles er pasta. Pasta finnes jo i uendelige mange former og farger. Lasagneplater er kjempegodt med fyll. Dette kalles CANNELONI.
Slik ble min CANNELONI, og med dette fyllet ble den skikkelig Mmm.

Du trenger til to personer:

5 lasagneplater

1 boks cottage cheese
2 ss hakket (jeg klipper det i små biter) persille
2 ss hakket/klippet gressløk
1 fedd hvitløk
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1/3 ts muskat (revet/malt)

1 ss smør
1 ss rapsolje
1 pakke spinat

1 pakke/boks hakkete tomater
2 ss olivenolje
1 ts sukker
2 ss hakket/klippet persille
1 ss hakket/klippet timian

Topping: 4 ss parmesan (italiensk ost), 5-10 cm chorizo (spansk krydderpølse) og 1 ss timian.



  1. Sett stekeovnen på 180 grader varmluft.
  2. Pastaplatene kokes etter tidsanvisning på pakken i rikelig vann (minst 2 liter) med 1 ss olje (da klebrer de seg ikke i hverandre).
  3. Fiskes så forsiktig opp av vannet (de får fort rifter om du ikke er varsom), legges så på et rent håndklede.
Jeg kokte opp mine dagen før, etter de var avkjølt la jeg de i plastfolie. Deretter puttet jeg de i kjøleskapet.

     
3.
Bland sammen:
1 boks cottage cheese
2 ss hakket/klippet persille
2 ss hakket/klippet gressløk
1 fedd hvitløk
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1/3 ts muskat (revet/malt)





4. I en stekepanne på middels varme rører du sammen 1 ss smør
1 ss rapsolje og 1 pakke spinat til spinaten er forvellet (se bildet under).




5. Bland sammen:
1 pakke/boks hakkete tomater
2 ss olivenolje
1 ts sukker
2 ss hakket/klippet persille
1 ss hakket/klippet timian

6. Når starter fyllingen.
Legg osteblandingen tvers over midten av lasagneplatene og deretter spinaten ved siden av.
Rull dem sammen og legg de forsiktig over i en oljesmurt ildfast form. med skjøten ned.
Hell så over tomatblandiingen.




7. Riv parmesan i et rivjern.
Kutt chorizoen i mindre biter.
Klipp timianen i små biter.
Strø over som topping.
Stekes så i ca 30 min.






                                                  Mmm

tirsdag 8. mai 2012

STAPPFULL SJAMPINJONG


Jeg er veldig glad i sopp og plukker det gjerne selv. Jeg var ikke gamle jenta før jeg var med min mor på soppturer. Lærte meg tidlig hvilke som var spiselig, hvilke som var ekstra gode og som ikke var så lette å spotte. Jeg går på soppjakt (som jeg kaller det) hver høst og er veldig glad for at flere av mine venninder og t.o.m en av mine brødre har fått nesen opp for denne jakten. Høsten som var var en god jaktsesong, vi fant traktkantareller, sort trompetsopp og for meg det aller gjeveste gul trompetkantarell. Mye sopp ble tørket og  noe ble forvellet. Støtt og stadig drysser jeg tørket gul trompetkantarell i maten. Sjampinjong derimot plukker jeg fra mathyllen i butikken. Disse baker jeg ofte i ovnen med god stuffing. Dette til forrett, tapas, eller som en lett middag før eller etter treningen.
Denne uken prøvde jeg meg på en ny stuffing av det jeg hadde i kjøleskapet.

Enkelt, sunt og billig.

Du trenger:

4 Sjampinjong
1 fedd hvitløk
4 ss cottage cheese
8 fetaostterninger
2 ss gressløk
2 skiver strandaskinke  (eller annen skinke passer også bra, parma, kokt, røkt...)
Salt og pepper (jeg tok 1/3 ts av hver)
  1. Sett stekeovnen på varmluft 200 grader
  2. Hul ut sjampinjongene med en teskje
  3. Finhakk hvitløk og stilkene til soppen.
  4. Kutt (jeg liker å klippe, går mye raskere;-) )opp gressløken og skinken, ha oppi en bolle sammen med alle de andre ingrediensene.
  5. Røres godt sammen med en skje.
  6. Stapp soppene med fyllet.
  7. Bakes i ovnen i ca 15 min.


Her, servert med isbergsalat og kremet balsamicosirup.

Prøv også å fylle soppen med gorgenzola (hvis du er voksen nok....) med en walnøtt eller en sterk pølsebit som chorizo/pepperoni på toppen.. DET er Mmm det.

torsdag 3. mai 2012

KNEKKIS KNEKKEBRØD

 Til alle dere som syntes knekkebrødene mine er så gode at dere har bidratt til en liten biinntekt. Nå endelig skal jeg dele oppskriften med dere, slik at dere kan lage de selv. Det er ikke mange ingrediensene som skal til. Hemmeligheten for å få de så gode, er smør og måten de stekes på. Ahh, hjertesukk, jeg som alltid holder på hemmeligheter.

Til to/tre langpanner trenger du:
4 dl sammalt grovt rugmel
4 dl store havregryn
2 dl solsikkekjerner
1 dl sesamfrø
1 dl linfrø
1 dl gresskarkjerner
1 ts salt
8 dl vann


Slik gjør det:
  1. Sett stekeovnen på varmluft 180 grader.
  2. Rør alle ingrediensene sammen.
  3. Smør to langpanner med et tykt smørlag, helst med hendene for da blir det tykkere lag enn med pensel. (Hemmelighet 1)
  4. Smør røren forsiktig, men fort utover i et tynt lag på stekepannene, Pass på å ikke være nær stekebrettet for da drar du opp smøret og knekkebrødene vil sette seg fast. Bruk et hardt treredskap til smøringen.
  5. Hvis røren blir for tykk å smøre, spe i litt vann etterhvert som du smører utover. (Hemmelighet 2)
  6. Sett et brett øverst i ovnen og et nederst.
  7. Etter ti min , når røren har stivnet. Deler du opp passende biter med en pizzarulle.
  8. Bytt plass på brettene hvert 10-15 minutt., pass nesen når du åpner ovnsdøren for det kommer mye damp ut. Utslipp av dampen bidrar til sprøere knekkebrød. (Hemmelighet 3)
  9. Etter 45-60 min skal knekkebrødene være gyldne og sprøe.
  10. Settes på benken og avkjøles før du brekker de forsiktig opp.
  11. Nytes alene, med ost, syltetøy eller hva en du foretrekker
  12. Mmm








tirsdag 1. mai 2012

MATANMELDELSE SALT OG PEPPER HØNEFOSS

I dag har jeg vært og besøkt venninner i Hønefoss. Vi spiste middag på en av byens mest populære restauranter uten at jeg helt forstår hvorfor den er det. Jeg har spist her to ganger tidligere, den første gangen spiste jeg sushi/maki (noe jeg er avhengig av, Mmm Love it!) og det smakte bra. Andre gangen spiste jeg en pastarett som jeg syntes var dyr i forhold til mengden, smakløs og jeg fikk vondt i magen ikke lenge etter… Jeg boikottet stedet etter dette, men med overtalelse lot jeg det stå til i dag. Jeg har ikke spist sushi på over en uke så jeg bestilte det, men på tross av at det sto på menyen kunne man ikke få det før ukens siste dager. Skuffet bestilte jeg en scampisalat til 129 kr. Beskrevet slik: Chillimarinert scampi servert på en seng med frisk salat og syrlig dressing. Serveres med nybakt hvitløksbrød. Jeg glemte i forrvirrelsen over at jeg ikke fikk sushi at scampi står jo på rødlisten over utryddingstruede dyrearter :-S.
Vi var tre stykker ved bordet, maten ble servert slik: Karoline fikk forrett, 3 min senere fikk Irene forrett, 17 min etter avsluttet forrett fikk Irene hovedrett, 4 min senere får karoline hovedrett, tre min etter det får jeg min scampisalat. No No No, ikke bra…. Null driks på deg Mr servitør. Maten skal serveres samtidig!
Det første jeg ser på tallerkenen er en scampi med en godt fylt bæsjetarm. Hunder spiser bæsj, ikke jeg!
Ulike varianter av salat, bra. Med friskhet og syrlighet av sitron. Scampien var sprø som den skal være, men smakte ikke chili (nei, er du gal jeg spiste ikke den med tarmen i behold). Hvitløksbrødet var greit, selv om jeg liker det helst varmt og mykt.

Salat er billig, bør ikke koste et tresifret tall.
Bæsj hører ikke hjemme på en tallerken.
Og hva er egentlig opplegget med maiskorn.... aldri hørt om noe levende vesen som kan fordøye det.
Ny tittel på retten bør være:
Kaldsprø, ekskrementfylt scampi servert i en vugge av frisk salat og syrlig dressing. Serveres med flatbanket hvitløksostebrød.

Jeg forventer når jeg spiser på restaurant å få mat som er bedre enn jeg lager den selv.

Av fem mulige Mmmmm, får denne retten kun en M. Og ja, jeg har igjen boikottet restauranten… og hvis noen skal overtale meg igjen til å dra dit. Gjør det på en torsdag, fredag eller lørdag slik at jeg kan få sushi.

                                                               Ser jo innbydende ut...
                                                                             Æsj bæsj!

MALENES AIOLI


Det er herlig enkelt å lage aioli!
Og du slipper alt det crappet fabrikkene putter i, som palmeolje og tilsetningsstoffer.
Jeg har testet endel aiolioppskrifter. Prøvet og feilet. Denne oppskriften har jeg opprinnelig funnet i kokeboka til to anerkjente og populære norske kokker. Ole Martin Alfsen og Tom Victor Gausdal for så å gjøre om litt. Til det bedre syntes jeg. Ikke det at jeg er flinkere enn de to, langt derifra, men for min smak syntes jeg aioli smaker bedre med en blanding av olivenolje og solsikkeolje en bare olivenolje. Aioli smaker veldig godt til Foccacia som er et italiensk olivenbrød (du finner oppskrift på bloggen) eller til stenovnsbakt brød.
Har du stavmikser med visp, lager du denne på en, to, tre (uno-due-tre)

2 fedd hvitløk uten skall
1 ts dijonsennep (kjekt å ha i kjøleskapet, gir god smak til mange matretter)
Noen dråper sitronsaft
1 romtemperert eggeplomme
1 dl olivenolje ( en god en, gjerne kaldpresset virgin olje fra mørk flaske. Lurt å kjøre kvalitet på oljene)
1 dl solsikkeolje
Salt og pepper (smakes til tilslutt)


Hvitløk, sennep, sitrondråper og eggeplomme vispes med stavmikseren i et minutt.
Hold i bollen samtidig som du visper og sper i oljen i en tynn stråle (jeg løser det med å sette bollen mellom hoften og et hjørne på kjøkkenbenken da går det finfint å vispe og helle samtidig:-)
Etterhvert tykner aiolien, smak til med salt og pepper også er den ferdig.
Den holder seg ganske lenge i kjøleskapet.

Du! Har du testet aioli til rekene istedenfor majones? Eller aioli til ferskt brød...
Mmm:-))
Og du! Om du syntes den smaker besk så er det nok oljen din som har stått for lenge. Oljer har kort holdbarhetstid og tåler lys og temperaturforandringer dårlig. Lukt før du bruker. 

mandag 30. april 2012

PØLSER PÅ MAKARONISENG

Dagens oppskrift er en kjapp middagsoppskrift som jeg skal få 9 åringer til å lage neste uke. Du kan lage den på en dag du har dårlig tid, for den er enkel.
Et lite tips når du koker pasta er å koke opp litt ekstra. Når det er avkjølt putter du det i en boks i kjøleskapet, der holder det seg ivertfall i tre dager. Jeg lager mange kjappe retter av det i dagene etter. Jeg pleier å trene rett etter jobb så når jeg kommer hjem er jeg skrubbsulten og må ha mat innen et kvarter. Jeg pleier å lage mat av det jeg har i skapene, ingen rett blir lik. Jeg har nå bestemt meg for å alltid skrive ned hva jeg putter oppi, slik at jeg kan dele det med deg. Lynkjappe pastaoppskrifter kommer senere:-)

Pump it up! Om du har lyst til å ha oppi flere grønnsaker funker det bra., bør finhakkes. Eks paprika/brokkoli/spinat tenker jeg er godt oppi.

Til to porsj trenger du:
2 pølser
3 dl makaroni
2 egg
1/4 purre, i tynne ringer
2 dl revet ost
1 ts salt
½ ts pepper

Fremgangsmåte:

1. Sett på ovnen på 225 grader over og under varme.

2. Kok pastaen etter anvisning på pakken.

3. Del purren på langs og skyll den godt før du kutter den opp for det sitter svært ofte jord igjen under bladene.

4. Riv ost i et rivjern.

5. Skjær pølsene i skiver.

6. Bland ferdig kokt makaroni med egg, purre og mesteparten av osten i en bakebolle.

7. Tilsett salt og pepper.

8. Ha blandingen i en smurt ildfast form og legg på skiver av pølse. Dryss resten av osten på toppen.

9. Sett formen midt i ovnen ved 225 grader og stek i 15-20 minutter, til den ser gyllen ut oppå.

søndag 29. april 2012

HAKKENDE GOD EGGESALAT


I matbutikkene finnes det utallige typer av eggesalat, mange er tilsatt mengder med tilsetningsstoffer for bedre holdbarhet og bedre smak (aroma). Smakene i disse salatene syntes jeg får en noe kunstig og flat smak. Jeg prøver også så så godt det lar seg gjøre å holde meg borte fra helfabrikert og halvfabrikert mat. Det er ikke så lett, men jeg leser alltid på ingrediensene og hvis det er ingredienser jeg aldri har hørt om blir jeg skeptisk til hva det egentlig er. Jeg har slått opp mange av navnene og funnet ut at det gjemmer seg både knuste biller og råttent tømmer bak de ukjente navnene, DET er en tankevekker.
Jeg har vokst opp med en hjemmeværende mor som var veldig glad i og veldig flink til å lage mat. Det gikk alltid i hjemmelaget mat. Jeg prioriterer å lage og spise ordentlig mat. OG jeg mener at hjemmelaget mat ikke tar såå mye lenger tid å lage enn halvfabrikert.

Denne eggesalaten er Mmm og t.o.m barn hiver den i seg. Karri, egg og løk  passer godt sammen og den er frisk i smak. Du lager den på 1-2-3
Vel bekomme:-)

Du trenger:

2 hardkokte egg
2 ss rømme
2 ss majones                       
1/2 ts karri
1/2 ts chilipulver
5 dråper sitronsaft
1/6 gul løk
2 klyper sukker
2 klyper salt
2 klyper pepper

En klype med krydder er det du får samlet av krydder mellom tommelen og pekefingeren, er man under 15 år kan man doble klypene i en oppskrift- så i denne oppskriften 4 klyper av sukker, salt og peppe

PS! Styr unna lett produkter, når man kutter ned på fettet i et produkt må det tilsettes tilsetningsstoffer for å holde på samme  holdbarheten som fett gir.
Fett (enumettet og flerumettet) gir kroppen energi, du MÅ ha det.

  1. Kok egget slik at det blir hardkokt (ca 8-10 min), avkjøles i kaldt vann (ellers fortsetter kokingen på innsiden av skallet og eggeplommen vil bli grønn. Like spiselig tross fargen)
  2. Finhakk løken.
  3. Bland majones og rømme i en liten bolle sammen med alt krydderet og løken.
  4.  Press sitronsaften oppi.
  5. Ta skallet av eggene og del over begge veier i en eggedeler/ skjær dem opp i biter med en kniv.
  6. Ha eggene i bollen sammen med de andre ingrediensene.
  7. Rør alt veldig forsiktig sammen.
  8. Spises på brødskiver, rundstykker etc.
  9. Mmm.


fredag 27. april 2012

GUDDOMMELIG GULROTKAKE



Forrige uke lærte jeg 70 tolvåringer å lage denne kaken. De fikk ikke med seg oppskriften så nå renner det inn mailer med bønn om å få den. Den er enkel å lage og sinnsykt god. Den smelter på tungen og alle som får smake den av deg kommer til å elske deg. Den har vært en hemmelig oppskrift for mine venner i 10 år. Jeg er evig takknemmelig til verdens beste kakebaker som jeg tilslutt fikk oppskriften fra. <3

Lag den, del den med folk du er glad i og nyt.
Men følg oppskriften godt ellers blir det ikke et godt resultat.

4 dl hvetemel

4 dl sukker

2 ts kanel

2 ts bakepulver

1 ½ ts natron

1 ts salt

  1. Alt det tørre blandes sammen i bakebolle med en sleiv. 

2. Rør så inn i kronologisk rekkefølge (ellers blir resultatet mislykket). 
  • 3 dl smeltet smør (pass på at smøret ikke bobler/koker når du smelter det i en kjele, ha på lav varme).
  • 250 g most jordbærsyltetøy (Noras tubesyltetøy er ferdig most så den bruker jeg.
  • 4 egg
  • 4 dl finrevet gulrot (husk å fjerne endene, skjæres av med en kniv)


3. Stekes ved 180 grader i varmluft i ca 45-60 min i en rund smurt ( med smør eller formfett) kakeform/liten langpanne/to brødformer.




4. Avkjøles helt før du tar på ostekrem.

OSTEKREM

125 g kremost naturell

3 dl melis

½ dl smør

1 ts vaniljesukker


5. Visp sammen til den er klumpefri. Om du ønsker ostekrem på siden av kaken også, så dobler du oppskriften.
6. Pynt med finrevet gulrot eller skjær lange tynne flak med potetskrelleren. 

TIPS:
Doble oppskriften om du skal ha den i en stor langpanne. Ikke fyll den mer en 3/4 full, ekstra deig kan fylles i muffinsformer. Husk at langpanne, kakeform og muffinsformer trenger ulik steketid.
Doble også glasuroppskriften.