Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

onsdag 26. februar 2014

FASTELAVNSBOLLER

          Fastelavn er en gammel hedensk (:religiøs tro før nåtidens religioner) skikk. Den gang da 
          var det en vårfest hvor unge kvinner skulle vekkes til fruktbarhet ved å slås med "livskvisten" 
          som senere ble kalt fastelavnsris. Noe å tenke på når du kjøper en bunt med fastelavnsris fra     
          Sanitetsforeningen. Senere betø Fastelavn aften før fasten. Men strengt tatt varte den lengre 
          enn det. Faktisk tre dager til ende. Den startet på søndagen 49 dager før 1. påskedag. Denne 
          dagen ble kalt fastelavn eller fleskesøndag, deretter kom blåmandag/fleskemandag. På disse 
          to dagene feiret man med fet kost. Når tirsdagen kom også kalt hviletirsdag eller fetetirsdag 
          skulle det spises også noe magrere kost, som hvit mat, melk og melmat. Herfra stammer    
          fastelavnsbollene. Denne maten ble spist for at overgangen til fasten ikke skulle bli for tung. 
         Onsdagen ble kalt askeonsdag, var dagen da fasten startet. På denne dagen skulle en minnes    
          menneskenes dødelighet. Fasten varte helt til påskeaften. 

          En kan jo fundere over om vi har beholdt de beste fastelavnsskikkene...                                                                                             
          Dette trenger du til ca 20 deilige fastelavnboller:
          100 gram romtemperert smør
          600 gram hvetemel
          3,5 dl melk
          1 pk gjær (bruk gjerne den for søt deig)
          100 gram sukker
          1/2 ts bakepulver
          1/4 ts salt
       
          1 egg vispes til pensling
           Visp en boks kremfløte med 1 ss vaniljesukker til kremfyll i bollene
           Melis til å drysse oppå bollene

          Slik gjør du det:

          Smuldre sammen smøret og det meste av hvetemelet (spar ca 1//2 dl til etterpå). Bruk hendene
          eller en mikser.
          Ha i sukker, salt, bakepulver og tørrgjær (bruker du fersk gjær blander du det sammen med
          den lunkne melken).
           Varm opp melken slik at den er fingervarm/lunken. (Rør i fersk gjæren til den er oppløst om du
            ikke brukte tørrgjær). Hell melken i en tynn stråle i bakebollen med de andre ingrediensene
            mens mikseren er på middels hastighet.
           Elt deigen god sammen med mikseren.
           Deigen blir så smidig og jevn. Strø resten av hvetemelet (ca 1/2 dl over og under deigen).
           Legg plast eller håndklede over deigen som nå skal heve til dobbel størrelse.
           Etter ca 1 time har den nådd dobbel størrelse.
          Hvelv deigen over på et melkledd bord. Trill like store boller.
           Legges over på et bakepapirkledd stekebrett med noen cm avstand på alle kanter. La bollene
           etterheve med et håndklede over i ca 30 min. Sett ovnen på 225 grader over og undervarme.
           Pensle med sammenvispet egg.  Stekes på nederste rille i 12-14 min. Avkjøles noe før de fylles
          med krem og strør på melis.
                                       Da er det bare å nyte det beste fra fastelavnskikkene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar