tirsdag 1. oktober 2013

ASIATISK VILMARKSGRYTE

Jeg er med i en konkurranse sammen med tre dyktige matbloggere. Konkurransen går ut på å lage en nordisk rett med asiatisk smak som passer til en av to viner fra Cono Sur. Jeg har tenkt, jeg har grublet, jeg har drømt, jeg har testet og prøvd. Det endelige resultatet ble denne gryten. Gryten alle som har smakt til nå har elsket. Retten med flest stemmer får komme til en delfinale i Stockholm i november. Der skal det konkurreres mot finalister fra Sverige og Finland. Retten skal lages og deretter bedømmes av en kjent, dyktig svensk kokk. Vinneren får en reise til Chile og et besøk på vingården hvor vinen Cono Sur blir laget. For meg en drøm, en drøm jeg ber til høyere makter om skal bli til virkelighet. 
Mat og vin er en fenomenal kombinasjon når man først treffer. Denne gangen traff jeg, som en av Amors piler. Asiatisk vilmarksgryte + Chilensk rødvin = SANT. For mat og vin er nemlig som et kjærestepar. De kan utfylle hverandre og bli en perfekt kombinasjon eller de kan dra hverandre ned og bli en sur duo. 

Asiastisk vilmark tenker du, jeg tenker hvor herlig det er å kunne sitte midt i norges skoger en kjølig høstkveld. Med et lysende bål i mørket. Gryten med smaker av Asia og de norske skogers konge (som kanskje lusker rundt mens vi sitter der) står oppå flammene og putrer. I glasset eller koppen er livets vann, altså en deilig krydret og sødmefylt rødvin.

Til 4 personer trenger du: 

500 gram elgkjøtt 
ca 1 dl rapsolje
1 rød chili (med frø)
2 kepaløk
1/2 kinesisk hvitløk ( eller 2 fedd)
ca 30 gram ingefær
1 pakke kikerter (ca 285 g)
1 /pakke røde linser (ca 285 g)
2 pakker hakkete tomater
1 ts salt
1 ts pepper
1 ts sukker
2 ts kanel
3 ts malt cummin
5 ts garam masala
8 ts soyasaus
1 potte fersk koriander
6 poteter

Vintips: Til denne nordisk/asiatiske smaksbomben av en gryte passer det perfekt med en chilener: Rødvinen fra Cono Sur. Bicicleta.Syrah. 2012. Ikke bare deilig smak, men deilig pris (overkant av hundre kroner).

'

Slik lager du denne fantastiske gryteretten: 

  1. Finhakk løk, hvitløk, ingefær og chili. 
  2. Fres dette i en gryte sammen med oljen i et par minutter. 
  3. Ha kikerter og linser i et dørslag, la de renne av seg væsken. 
  4. Ha dette i gryten sammen med hakkete tomater. 
  5. Tilsett 8 dl vann. 
  6. La alt småkoke uten lokk i 30 min.. 
  7. Tilsett så kjøttet, soyasaus, opphakket koriander og alt krydderet. 
  8. La det hele småkoke minst en time, gjerne lenger. 
  9. Husk å tilsette skrellete og oppskårede poteter 30 min før servering. 




Advarsel: Det er stor fare for at glasset og tallerkenen blir fort tomt. Husk å ha nok mat og drikke! Ellers duger som sagt helten ikke. Hvem er helten i ditt liv?

Stem stem stem på den oppskriften du syntes bør gå videre til delfinale i Stockholm: