lørdag 19. januar 2013

HVIT SJOKOLADEDRØM MED PASJONFRUKTCOULIS

Jeg er veldig glad i å spise mat andre lager til meg, deilig å få litt "fri" og setter så pris på at noen andre faktisk har tatt seg det bryet med å lage noe. Ekstra herlig er det når maten smaker så godt, at M m mmm dansen setter igang. Denne desserten fikk meg til å danse den dansen, det eneste som var litt skuffende med desserten var at bunnen i skålen kom til syne altfor fort. Denne fikk jeg servert på nyttårsaften, jeg kalte desserten da for Anjas hvite sjokoladepannacotta med Olav pasjonsfruktsaus, oppkalt etter kokkene. Den heter egentlig hvit sjokoladedrøm med pasjonsfruktcoulies. Den var en drøm og den er en drøm, for jeg drømmer til stadighet om den.

Til 10 porsjoner:

Hvit sjokolade panna cotta

6 gelatinplater
3 vaniljestenger
12 dl kremfløte
1,5 ss sukker
300 g hvit sjokolade

  1. Grovhakk sjokoladen.
  2. Legg gelatinplatene i en skål med kaldt vann slik at det dekker alle platene.(skal ligge i ca 6 min)
  3. Ha fløten i en gryte og rør inn vaniljefrø.
  4. Varm opp, men ta den av platen rett før den når kokepunktet.
  5. Avkjøles i to minutter og rør  i gelatinplatene. 
  6. Rør deretter inn sukkeret og sjokoladen.
  7. Fordel blandingen i porsjonsskåler/ glass som settes i kjøleskapet inntil de er stivnet, minimum 4 timer, gjerne over natten. 
Pasjonsfruktcoulis

14 modne pasjonsfrukter
3 ss sukker
6 ss vann
1 teskje vaniljesukker
Vaniljestenger (bruk de 3 vaniljestengene du brukte for å lage pannacottaen)
  1. Skrap ut innholdet av pasjonsfruktene  og ha de over i en liten kjele. 
  2. Tilsett sukker, vaniljesukker, resten av vaniljestengene som er igjen fra du laget panna cottaen og ca 4 ss vann.
  3. Varm opp til kokepunktet og sil sausen.
  4. Smak til om du synes den skal ha litt mer sukker (umodne pasjonsfrukt krever litt mer sukker enn om pasjonsfrukten er moden).
  5. Ha sausen i kjelen igjen og ha i 2 ekstra spiseskjeer med vann.
  6. La coulisen varmes opp til kokepunktet,
  7. Sil på nytt og avkjøl.
Ta panna cottaene ut av kjøleskapet en halvtime før servering. Hell over et dekkende lag pasjonsfruktcoulis og pynt gjerne med mynte, sjokolade eller bær.




torsdag 17. januar 2013

SCONES ENGLISH STYLE




The only way to eat well in England is to have breakfast three times a day mente den engelske forfatteren W. Somerset Maugham.
Engelsk frokost var den mest sjokkerende frokostopplevelsen jeg noengang har hatt. Egg, bacon, ristet brød, pølser, grillede tomat og sopp, bønner i tomatsaus, pommes frites, ketchup, HP saus og for å toppe det hele, en skive blodpudding. Jeg kjenner magen hovne opp, blodet pumpe saktere og øynene bli blodskutte bare på tanken.  Joda, jeg har blitt kalt salata, småspist og frokostredd. Men er det ikke greit å spre kaloriene utover dagen ... ikke ha alt til frokost. Om vi skal følge forfatterens ord er jeg glad for at engelskmennene også har scones på samvitigheten. Lettlagde rundstykker bakt med bakepulver. Gode til frokost, lunsj, tilbehør til middagen og til kvelds. Kan inneholde snadder som nøtter, frø og tørket frukt. Og /eller fylles med krem og syltetøy, gulost, geitost, honning, smør eller marmelade. And of course english style, served with a cup of tea. Med de kan jeg gjerne spise frokost tre ganger om dagen.
 
Til ca 14 stykker trenger du dette:
3, 5 dl hvetemel
3,5 dl sammalt hvetemel
1 dl havrekli
3 ts bakepulver
1 ts salt
4 ts sukker
50 gram smør
5 dl cultura (gjør at det hever bedre og at det blir mer saftig enn med vanlig melk. Du kan også bruke kesam, skyr eller yoghurt naturell)
Om du har lyst på litt godsaker oppi, kan du tilsette:
1 dl tørket bær (eks rosiner, tranebær, blåbær, aprikos)
1 dl nøtter (eks hasselnøtter, pekan)
Det går også an å ha oppi frø, eks
1 dl solsikkerkjerner
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
Anbefaler dog å ikke ha oppi alt det overnevnte, men tilsammen 2-3 dl.
Slik gjør du det:

Sett ovnen på 250 grader varmluft.
  1. Om du vil grovhakker du nøttene og frukten hvis de er store og liker det i mindre biter.
  2. Bland alt som er tørt sammen med en sleiv i en bakebolle (alt unntagen smøret og culturaen)
  3. Smelt smøret ved lav varme slik at det smelter (ikke koker).
  4. Helles så oppi det tørre sammen med culturaen.
  5. Røres sammen til en fast røre.
  6. Form boller med en spiseskje på et bakepapir på et stekebrett.
  7. Stekes midt i ovnen til de er gyldne. (10-15 min)

mandag 14. januar 2013

KOKKEGUTTAS FRUKT OG NØTTEBRØD


Denne oppskriften er fra en av kokebøkene til 4 stjernesmiddag kokken Ole Martin Alfsen og Til bords.med fienden kokken  Tom Victor Gausdal.  Jeg bakte to brød i juleferien og jammen fikk de bein å gå på. De ble fortært både til julepålegg og oster. Det er et lyst brød som får mye nøtte- og fruktsmak.

Til to brød trenger du:

1 pk fersk gjær
6 dl lunkent vann
ca 1 kg hvetemel
300 gram sammalt rugmel fint
2 ts salt
50 gram valnøtter
50 gram hasselnøtter
50 gram tørket aprikos
50 gram tørket fiken

Fremgangsmåte:
    1. Grovhakk nøttene og de tørkede fruktene.
    2. Fyll lunkent (37 grader, fingervarmt) vann i en bakebolle.
    3. Ha oppi gjær, røres slik at det blir oppløst med en sleiv.
    4. Rør i rugmelet, salt, nøtter, frukt og tilslutt litt og litt av hvetemelet til det er en myk deig.
    5. Legg plastfolie over og settes på et lunt sted i en time. 
    6. Pakk deigen så sammen igjen og la den heve en time til. 
    7. Del så deigen i to og legg de forsiktig over i hver sin smurte brødform (ta minst mulig på deigen).
    8. Legg over plastfolie og la de heve en halvtime til.
    9. Stekes til de er gyldne og gjennomstekte i ovnen på 200 grader.
    10. La de avkjøles litt i formen.
    12. Sett så en fjel oppå og snu den rundt slik at brødet løsner.
    13. Avkjøles videre på fjelen.