Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

fredag 20. desember 2013

HOMEmade BRENTE MANDLER

          Takk til deg som klarte å lage disse små søte rakkerne for aller første gang. Takk til dere som
          følger denne oppskriften og fremgangsmåten. Følg den nøye og du vil nyte disse rakkerne du og.

          Du trenger: 
          500 gram mandler
          200 gram sukker
          2 dl vann
          1 ss vaniljesukker
          1/4 ts kanel
          2 ss raps eller solsikkeolje

          Gjør det slik:

  • Sett ovnen på 150 grader varmluft.
  • Spre mandlene jevn utover på et bakepapirkledd stekebrett. Stekes i 10 min.

  •  Tilsett sukkeret og vannet i en teflonbelagt kjele.


  •  Tilsett vaniljesukkeret.


  •  Og kanelet.


  •  Deretter de varme mandlene.


  •  Rør om og la det kokes opp ved høy varme. 


  •  Alt vannet skal dampe bort, dette tar ca 10-15 min ved koking på høy varme. Rør om innimellom.


  •  Når det er så lite vann igjen i kjelen at det såvidt syntes under mandlene må du passe godt på å røre hele tiden for nå går det fort.


  •  Med engang vannet har fordampet vil mandlene sukre seg for deretter å smelte og klistre seg til mandlene, dette skjer grunnet den høye varmen i kjelen.Husk å røre godt hele tiden ellers vil det svi seg og utvikle mye røyk. Middels til høy varme må du ha.


  •  Du vil etterhvert se at mandel for mandel vil bli brent/karamelisert. Husk å rør godt, så godt som du aldri har rørt før ;).


  •  Det tar ikke altfor lang tid før alle mandlene forvandler seg fra sukkermandler til brente og karameliserte deilige mandler.


  •  Når alle mandlene er karameliserte ta kjelen av platen og hell de over i et oljesmurt stekebrett. La de avkjøles helt før du pakker de i cellofan ( jeg kjøpte det i en blomsterbutikk) eller i boks.
  • Fine små gaver å gi bort.
  • Hakk de i mindre biter i en kjøkkenmaskin eller stavmikser og bruk de i denne desserten Snasne byryper istedefor nøtte og havrekrokan.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar