tirsdag 17. september 2013

VINKURS MED CHRISTER BERENS

Vin-det mest aromatiske vi kan drikke.
På mailen min forrige uke poppet det inn en hyggelig invitasjon. Et knippe av Norges beste bloggere hadde blitt valgt ut til å delta  på et vintreff. Vi skulle få lære om vin, smake på vin og snakke om vin i kombinasjon med mat. Dette med Norges to ganger kårede beste vinkelner. Christer Berens. Han som snakket om vin på Radiofrokosten på P4 for noen år siden og som stadig er innom God morgen Norges kjøkken på Tv2 sammen med Wenche.
At mannen kan vin er det virkelig ingen tvil om, at vin er hverdagskost for han er det heller ingen tvil om, at han har jobbet så lenge med vin at vinsitatene kommer som perler på en snor er det ei heller ingen tvil om. Noe jeg glad for, som elsker gode sitater om mat, vin og kjærlighet.

Å drikke, snakke og tenke vin og i kombinasjon med mat en hverdagskveld med et knippe andre mat og vinglade mennesker er en god porsjon hverdagslykke.
90% av all vin lagres i magen. Sitat Christer Berens.

Jeg har likt vin siden jeg kunne lovlig drikke det (og litt før det). Peach Canai, Matteus rosevin, Blue Nun, Masi er viner jeg likte den gang da. At vininteressen  vinproduksjonen og importen har økt med årene er jeg veldig glad for. Deilige dråper har fylt min munn. Og flere nye vil fylle den fremover. 
På kurset ble det gjennomgått hvordan man smaker på vin gjennom vurdering av farge, duft og smak.

Farge: Vinen skal ha en klar farge. Har den en kraftig farge er vinen fyldig. Om rødvinen har en blålig farge er det en ung vin, murstensfarget er en godt lagret vin.
Duft: At svensketrikset bør gjøres før en drikker. (Svensketrikset er å lukte på innsiden av glasskanten for da får man mer vin for pengene). 
Smak: La vinen fylle munnhulen før man svelger. Dette gjør at sødmen kommer frem og ikke smaker surt (slik den ofte gjør hvis du heller nedpå).

Jeg har lært at :
Noen viner er best året de blir laget, andre blir bedre med årene.
Man snurret på vinglasset for å få frem fruktigheten i vinen.
1/10 av all vin er skadet.
Korken skal lukte vin, ikke kork (da er den skadet og kan byttes på utsalgsstedet).
Vinen fordamper fra munnen opp i nesen. Jammen bra siden 70 % av smaken går gjennom luktesansen. Visste du forresten at kvinner har bedre luktesans enn menn?
Smaken av unami( den femte smakssansen etter søtt, salt, syrlig og bittert) er vanskelig å kombinere med vin siden umamismaken ikke finnes i vin.
Det finnes bra vin i alle prisklasser og dårlig vin i alle prisklasser.



At mat og vin ofte går hånd i hånd på matveien skaper mange smaksrike opplevelser. Både vin i maten, men også vin til maten. 

Høsten er her og jeg skal bruke tid på kjøkkenet til å eksperimentere og lage nye retter som smaker nydelig til ulike viner.
Oppskrifter med vin og til vin er det, men vil også komme mer av på bloggen. 

Tilslutt noe å smake på: Vi ville aldri begynt å drikke vin, hadde det ikke vært alkohol i det. Sitat Christer Berens.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar