Bildet mitt
MALENESmaktMAT har oppskrifter på hverdagsretter, helgekosemat og søtsaker. Oppskriftene er stort sett selvkomponerte favoritter. Jeg har utdanning bla.a innen pedagogikk, mat & helse og kunst & håndverk. F.o.m 2016 vil oppskriftene være preget av bærekraftig, lokal, sesongbasert mat med helsedirektorates helseanbefalinger. Fakta om mat og restaurantanmeldelser fra gode/populære restauranter i ulike byer vil også dukke opp innimellom. For samarbeid, oppdrag, produktutvikling, reklame e.l kontakt meg på aasemalene@hotmail.com

torsdag 14. juni 2012

AL BONDIGAS SPANSKE KJØTTBOLLER

En liten herlig smaksbombe

Al bondigas er det spanske navnet på kjøttboller. De smaker langt ifra de svenske kjøttbollene, disse har mer smak og er noe mindre i størrelsen. De er som regel en del av mange småretter i Tapas. Tapas ligger på topp tre av mine favorittretter. Mmm LOVE IT! Det menes at Tapas ble til ved at brød, skinke eller ost ble lagt oppå drikkeglassene for å unngå at insekter skulle havne i glassene.

Du trenger:

500 gram kjøttdeig/karbonadedeig  (jeg bruker elgkjøttdeig, siden jeg har fri tilgang til det i fars fryser
100 gram loff                                                                                                                                              
3 hvitløksfedd                                                                                                                                            
1/2 rød chilli                                                                                                                                              
3 sjalottløk                                                                                                                                                 
2,5 dl melk (spiller ikke så mye rolle hvilken)                                                                                          
3 egg                                                                                                                                                           
2 dl olje (jeg bruker raps, den tåler høy varme)                                                                                         
1 ts salt                                                                                                                                                       
1 ts pepper        
                                                                                       
  1. Ta av skorpen av loffen  
  2. Legges i en bolle med melken
  3. La det ligge til gjennombløting til du skal bruke det
  4. Ta ut frøene av chillien (glad i ekstra sterk mat lar du de være i)
  5. Finhakk i bittesmå biter hvitløk, sjalottløk og chilli (ikke putt fingrene dine i øynene nå, for da vil du grine resten av kvelden)            
  6. Putt kjøttdeigen i en bolle, rør i finhakket hvitløk, sjalottløk og chilli.
  7. Tilsett loff og melkeblandingen, bland alt godt sammen.
  8. Tilsett så eggene, ett og ett om gangen. Rør godt
  9. Tilsett salt og pepper
  10. Rør godt igjen
  11. Om det er først gang du lager kjøttboller av noe slag anbefaler jeg at du smører en plastfjøl med olje deretter tar en skje som du former til en liten bolle med før du legger den på fjøla. Når du har brukt all farsen (som det nå heter-det er kjøttdeig blandet med andre ingredienser) kan du steke kjøttbollene
  12. Har du laget kjøttboller før setter du en stekepanne med 2 ss olje på platen (middels varme), deretter former du bollene med en skje og putter de fort oppi
  13. Bollene stekes i 2-3 min på hver side. Du kan se at rosafargen blir til lysebrun farge når den blir stekt, når den er lysebrun halveis opp på bollene snur du de og de stekes ca like lenge på andre siden.
  14. Smak på en og du er hekta, oh my god.............Mmmmmmmm
  15. Ps! Det blir ganske mange, se serveringsforslag nederst og de kan fryses for å nytes senere også.
                                                                                                                        









Serveringsforslag:
  1. Serveres alene eller i en tomatsaus som en tapasrett.
  2. Serveres med godt brød og ai ai aioli (oppskrift på bloggen)
  3. Serveres med fløte eller tomatsaus med pasta til.
  4. Serveres med salat i pitabrød.
  5. Serveres kalde på tresyd med grovkuttete grønnsaker, eks agurk, tomat, paprika. Godt som lunsj, i matboksen, på tur, til kvelds.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar